Razstave

Galerija Ch0

Najmanjša Galerija Ch0:
A la Philatélie –
Irena Kazazić & Selektor Dinarid Likovna razstava z glasbo za gurmane
Razstava je na ogled od 20.3. do 24.4.
Irena se z likovnostjo ukvarja od kar ve zase. Kot dete je raje risala, ponavadi kje na tleh, kot da bi se igrala s sošolci v vrtcu, doma pa ji je bila to najljubša oblika zabave – kot prvorojenko so jo starši seveda vse preradi zavijali v vato s preventivnimi prepovedmi, na belem listu papirja pa je bila ona ’ta glavna’.
Diplomirala je pozno, leta 2003, ker se je na akademijo (Arthouse – College of visual arts Ljubljana) vpisala pri svojih 26ih: malo zato, ker je morala premagati negodovanje bližnje okolice, v stereotipnem smislu ’slikarstvo je trd kruh’, malo pa zato, ker je morala pridelati denar za šolnino. Vsekakor se je vse, kar se tiče šolanja, končalo s happy-endom, odkrila je, da ji je najbližja smer, iz katere izhaja, pop-art in sestavila diplomsko o kiču, na katero je še danes ponosna.
Kot nadobudna, ne tako zelo mlada slikarka, je bila po šoli, kot spuščena s ketne. Razstavljala je v številnih razstavnih prostorih: galerijah, klubih – mladinskih centrih, kafičih, ipd. po Sloveniji, razstavljalska pot pa jo je zanesla tudi na Hrvaško, v Italijo in ZDA. Ni se menila kaj dosti za nasvete, da naj bo bolj selektivna glede razstavnih prostorov, niti za to, da je pomembneje imeti samostojno, kot skupinsko razstavo (ravno obratno: rada je koga od kolegov povabila naj razstavlja v tandemu z njo), edino pravilo, ki se ga tudi danes drži pa je, da za vsako razstavo ponudi kaj novega.
Irena: „Ko se zmenim za razstavo, izhajam iz prostorskih značilnosti galerije. Ne morem biti kot slon v porcelanski trgovini in zahtevati, da se prostor prilagodi moji trenutni ustvarjalni ideji. Tokratna razstava v Channel 0 je velik izziv zame, saj ima najmanjši razstavni prostor, kar sem ga do sedaj srečala. Ko sem listala po beležki idej v glavi, je bila najlažja rešitev ustvariti eno sliko, ki perfektno pade v okvir razstavne vitrine. Not. Ne maram lahkih rešitev. Torej je bilo potrebno dobro razmisliti, kako narediti serijo miniatur, da bodo v nekem smiselnem soglasju z vitrino in hkrati dovolj velike, da se jih da videti z golim očesom (brez lupe). Tako, nekaj sem si izmislila in upam, da mi je uspelo narediti zanimivo stvar. Če te pa zanima kaj to je (jasno, dragi gledalec, da te ne podcenjujem in lahko sklepaš iz naslova:), je najlažje, da si prideš pogledat.“
Selektor je bil iz objektivnih razlogov nedosegljiv za izjavo, bo pa toliko bolj zgovoren na večer eventa, ko nas bo presenečal s svojim jagodnim glasbenim izborom.
Galerija Ch0 @ Facebook

Vstop prost!