Koncerti

sobota, 28.5. ob 21.00 – FV Music: NEIL MICHAEL HAGERTY & THE HOWLING HEX, oOo freeo

V Ljubljani se bo predstavil Neil Hagerty, nori doktor anti-rocka. V Channel Zero prihaja s svojim “razmnontiranim” projektom The Howling Hex. V osemdestih letih je bil ključna figura enega od
najbolj subverzivnih underground bendov Pussy Galore, ki so s svojo anti-rock kakofonijo zabrisali meje med avantgradnim hrupom in klasično rockovsko formo. Samo spomnimo lahko, da je tudi Jon Spencer krojil usodo te hrupne udarne sile.
V devetdesetih je Hagerty še večjo odmevnost nadaljeval z Royal Trux. Skupaj z Jennifer Herrema sta rock’n’roll razstavila na prafaktorje in ga ponovno prepletla v povsem samosvojo glasbeno izraznost. V novem tisočletju je bil pomemben člen še enih odbitkov anti-rockovskega izraza, to so nepozabni Weird War. Ob poslušanju njihovih albumov bi bil lahko vsak povprečen rocker resnično besen, šokiran, a hkrati tudi odrešen. Nič drugače ni z zgodbo The Howling Hex, ki jo raztreščeni Neil fura že vse od leta 2001.

Popolna rekonstrukcija rocka je odrešitev za rock’n’roll. Fuzija reggaeja, polke, acid rocka in cowpunka se je dodobra raztreščila na albumu The Best of the Howling Hex, ki so ga odštekanci zbrazdali v letu 2013. Za povrh vsega se na albumu znajdejo sami sveži komadi, tako da format “The Best of…” albuma dobi povsem drugačen kontekst. Pri Hagertyju je najboljše prav odkrivanje novega, nevarnega in +presežnega. Repetitivnost zgoščenega anti-rockovskega udara bruha popolno nepokorščino povprečnemu blišču popularno-glasbene industrije. Izraznost The Howling Hex je subverzivna, nevarna in recipročna. Pri neodvisni založbi Drag City so izdali številne albume, ki burijo radovednost brezkompromisne rockovske domišljije.
V Channel Zero torej prihaja nora zasedba, ki vam bo dala misliti. Na tem koncertu boste prav gotovo našli odgovore, kaj se je v zadnjih tridesetih letih zgodilo z rock’n’rollom: Neil je kriv za vse. Tisti, ki vas navdušuje raziskovanje rockovskega izraza boste navdušeni do konca, vsi ostali boste besni, šokirani in potešeni. Takih špilov se ne zamudi!
Zasedba:
Neil Michael Hagerty – kitara in vokal (Pussy Galore, Royal Trux) Eric Van Leuven – bobni in vokal (igral z Anti-Scruntifaction* – A Sure Fuck (A.S.F.), Breezy Porticos,) Brad Truax – bas (igral v Interpol, Home and Spiritualized, tour manager od Animal Collective)
Morda je za ta občutek zapraščene ameriške puščavske avtoceste kriv tudi Neil Hagerty (Howling Hex, Royal Trux in Pussy Galore), ki je sodeloval na albumu Psychic Ills kot spremljevalni vokalist, poleg tega je poskrbel tudi za produkcijo nekaterih pesmi na albumu.

oOo Freeo je vizualno improvizacijski rock’n’roll trojec, ki se sicer poti tudi po drugih zasedbah. Kitarist, tenor saksofonist in vsedrugo inštrumentalist Mihael Kunšič drgne kitaro pri tudi Crazed Farmers, Tina Jenko ropota po bobnih v Nesebat in v Kombu B Zlatka Kaučiča, vokalist in kitarist Žiga Jenko pa je bil nekoč prvo grlo že omenjenih Farmerjev. Vsi trije smo konec devetdesetih skupaj muzicirali v garažnem rock’n’roll bendu Rhythm Thieves. oOo glasba so improvizacije brez žanrskih okvirjev, z navdihom glasbe, ki nam je všeč. Gre za zabavno, energično muziko prežeto z veliko mero lastne ekspresije, raziskovanja in popotovanja. I Bandcamp
Tina Jenko: bobni; Mihael Kunšič: kitara; Žiga Jenko: vokal in kitara.
Fb dogodek
Vstopnina: 10 eur
https://www.youtube.com/watch?v=8OK3cOBCdmI