Koncerti

Škuc–Buba: RYKARDA PARASOL
(ZDA/F) – sreda, 7.5. ob 21h

Pri ŠKUC-Bubi bo 2014 očitno leto žensk. Po fenomenalni Anni Calvi se obeta snidenje s še eno novodobno rokovsko predstavnico, ki se skriva pod nekoliko ekscentričnim imenom Rykarda Parasol. A plavolasa frajla, ki na pogled deluje kot »pridna punčka« iz kakega Tarantinovega prizora, ni kdovekakšna čudakinja, je pa nagnjena k zagonetnim temačnim zvokom ali t. i. noir rocku, kakor lastno pakticiranje označuje sama. Le kaj nam Rykarda razkriva na senčni strani sanfranciškega dežnika? Izhodišče je pravzaprav podobno Calvijinemu, saj so obe avtorici večkrat označili za naslednici PJ Harvey oz. feminilni različici »jamskega« Nicka, druži pa ju tudi naklonjenost »vintage« izrazu. Zaščitni znak Parasolove je brez dvoma avtoritativen, raskav alt, ki premore precejšen razpon, zato nemalokrat smukne dosti višje. Še nekaj se jo drži kot trajno lepilo, in to je vsestranskost – sama zloži, ubesedi, odpoje, producira in pomalem odigra kompleten repertoar, obenem pa poskrbi še za likovno plat. Zunanja pomoč so edino glasbeni somišljeniki, s katerimi je imela v preteklosti dovolj preglavic. Trdnejšo spremljevalno zasedbo je naposled našla v Varšavi, tam je rodna dežela njenega očeta, sicer pa je dekle poljsko-švedskega porekla pustolovska svetovljanka, ki ima zadnja leta pribežališče v Parizu.
Z desetletno kilometrino in do-it-myself principom je svoje somračne stihe doslej razgrnila na treh albumih, še posebej širokopasoven je zadnji Against The Sun (naslov je prevod besede parasol iz latinščine/francoščine), kjer je vpletla obilo akustičnih partov, nobel (klavirskih) aranžmajev, zvižganja in razgibanih mnogoglasnih refrenov. Rykarda nima le izjemnega posluha, temveč ravno tako izostreno žilico za spevne pesmi, hkrati pa je velika ljubiteljica francoskega popa, motowna, britanskega mod-rocka, factoryjevske psihedelije in morilskih balad. Iz vsega naštetega zgnete samosvoj gotski rock, ki je resda mrakoten, vendar v isti sapi izžareva lahkotnost in živahnost. Parasolina štimunga je otožna, krvava, seksi ter opojna, kakršen je tudi vsak dostojnejši film noir. Njen bi nosil naslov Skrivnostni parazol, bi pa nikakor ne bil smrtno resen, ker punca na srečo pozna hec ali dva.
Albumi: 
Our Hearts First Meet (2006),
For Blood And Wine (2009),
Against The Sun (2013) Vplivi: 
Bob Dylan, Jacques Dutronc, Pulp, Serge Gainsbourg, Jeff Zentner, Mark Lanegan Asociacije: Tom Waits, Marianne Faithful, Wovenhand, Low, Nico, Patti Smith, Nick Cave
Splet: RykardaParasol.com, Facebook, 
Twitter
Vstopnina: 10 eur
Predprodaja: 
 Info Škuc (Stari trg 21, LJ), odprto vsak delovni dan med 12:00 in 18:00.
 Škuc Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00