Koncerti

Škuc–Buba: EFTERKLANG (Dk, Nem) – četrtek, 7.11. ob 21h

(indie, post-rock, elektronika, ambient – Kopenhagen, Danska / Berlin, Nemčija)
Zasedbo tvorijo trije dolgoletni prijatelji, Mads, Casper in Rasmus, ki so pod imenom Efterklang združili sile leta 2001 v Kopenhagnu, v zadnjem času pa prebivajo v Berlinu. A to ne pomeni nujno, da bend postaja vse bolj urbano zaznamovan, saj ga fascinirajo zlasti samotni (odročni) kraji, kakršnega so v precep vzeli na zadnjem albumu, ki s seboj prinaša prav nenavaden, edinstven koncept.
Posebna pa je v tem primeru tudi zvočna arhitektura, saj so omilili eksperimentalnost in kontrastnost predhodnih izdaj, koder se je elektronsko cvrčanje neredko zoperstavljalo koračniški ritmiki ter blagoglasni melodiki (petja), čeravno, roko na srce, zaradi tega ni nikoli trpel njihov res nalezljiv opus. Efterklangi so zelo ekonomični fantje, nikdar ne zaidejo v kopičenje in preobilje zvokov, a pri tem dobro vedo, da je za popoln učinek treba kdaj vseeno uporabiti kolegovo violino, ženski pevski zbor, pihalno sekcijo ali prefiltrirane terenske posnetke iz zapuščenega mesta. In dotično mesto je Piramida, nekoč ruska rudarska postojanka na norveškem otoku Spitsbergen, zasidranem nekje na sredini med skandinavsko obalo in severnim tečajem. Presunljive slike tega propadajočega kraja so trojico tako prevzele, da so se leta 2011 odpravili za dober teden vanj – s pomočjo pozabljenih predmetov in objektov (rezervoarji, kovinski sodi, svetilke iz stekla, železnina, koncertni klavir, opustele zgradbe) so naredili goro posnetkov, ki so jih nato precedili za album, s katerim so se vnovič vpisali v katalog znamenite londonske neodvisne založbe 4AD.
Dekadentni odmevi izumrlega mesta Piramida, filigransko posejani po istoimenskem albumu, bi skoraj ne mogli dobiti imenitnejšega posvetila. Čeprav se Casper v besedilih ne navezuje neposredno na izkušnje z otoka, je otožnost, ki preveva deseterico veličastnih elegij ambientalnega popa, naravnost hipnotična. Morda je imel Baudelaire nekoč prav, ko je vztrajno trdil, da je v vsaki resnični lepoti vedno tudi kanec žalosti. In če sodimo po tem, potlej je Piramida nezaslišano lepa.
»Here’s a band on top of the world, and on top of their game …Piramida is a revelation.« – (revija Q)
Postava:
 Mads Christian Brauer – programiranje, vzorčenje, tehnologija
 Casper Clausen – glas, razno
 Rasmus Stolberg – bas kitara (koncertna spremljava)
 Katinka Fogh Vindelev – glas, klavir
 Martyn Heyne – kitara, klaviatura
Tatu Rönkkö – bobni
Albumi:
 Tripper (The Leaf Label, 2004), Parades (TLL, 2007), Magic Chairs (4AD, 2010), Piramida (4AD, 2012)
Asociacije:
David Sylvian, Talk Talk, Tindersticks, Coldplay, The Notwist, A-ha, Múm
efterklang.net 
 4ad.com/artists/efterklang 
 last.fm/music/Efterklang 
 facebook.com/pages/Efterklang

www.bubabooking.si

Vstopnina: 10 eur v predprodaji / 14 eur na dan koncerta
Predprodaja: 
Info Škuc (Stari trg 21, LJ), odprto vsak dan med 12:00 in 18:00.
Škuc Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00.