Koncerti

Poslovilna turneja: Tudósok (HU) + Drajnarjuva vampa

Stari znanci metelkovskih odrov Tudósok tokrat k nam prihajajo na poslovilni turneji. Ne zamudite zadnje priložnosti, da jih ujamete v živo!

Tudósok je legendarna madžarska jazz-punk-eksperimentalna skupina, ustanovljena še v Jugoslaviji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. So eni najpomembnejših predstavnikov underground in progresivne godbe v Srednji Evropi, ki poezijo, glasbo in performans kombinirajo v izjemno močan in izviren umetniški jezik. Njihovo glasbo tvorijo sedmeronogi bobnarski organizem, napumpan bas, srce parajoča saksofon in trobenta ter glas, ki mimogrede odpihne možgane daleč stran. Njihov izraz temelji na sintezi popa in punka, Vzhoda in Zahoda, Neandertala in Oxforda, improvizacije in dekonstrukcije, krika in recitacije, roka, pop arta in no-wave jazza. Koncerti vas popeljejo v svet med Talking Headsi in Aleksandrom Skrjabinom, Captainom Beefheartom in Theoloniusom Monkom ter Skrillexom in Bélo Bartókom.

Pesmi odvisno od geolokacije izvajajo v madžarskem, angleškem ali srbohrvaškem jeziku. Na svoji poslovilni turneji Tudósok predstavljajo novi, morda poslednji album Akkor si never (Smejal se bo), ki izide 11. oktobra.


Drajnarjuva vampa
Brata, akademsko izobraženi pianist in harmonikaš, sta svoje bogato glasbeno znanje požlahtila s šansonskim, »tomwaitsovskim« pristopom k ustvarjanju avtorske glasbe. Iz Tomaževih narečnih besedil brijejo obešenjaški humor, ostra družbena kritika, obskurna ljudska metaforika, hreščeči vokali in melodične domislice, ki razkrivajo mojstrskega pripovedovalca zgodb. To so opazili tudi na mednarodnem festivalu Kantfest, kjer sta prejela prvo nagrado.

Vstopnina: 7€