Koncerti

petek, 5. 5. ob 21.00 – Level 5: CHUI + Žiga Murko

After: Partijska linija, Splinterhouse, Lil Ris
Na Level 5 prihajajo dobitniki nagrade za najboljši hrvaški album leta 2015, electro-jazz-rock zasedba Chui. Po januarskem nastopu na nizozemskem festivalu Eurosonic neumorni Zagrebčani v novi postavi že planirajo izdajo novega albuma. Pred njimi bo nedavno izdan album Black Room predstavil Žiga Murko, zabava pa se bo nadaljevala v nič kaj ležernem tempu.
Level 5 hkrati predstavlja enega od preddogodkov 48. rojstnega dneva Radia Študent. Svoj osebni praznik dotična radijska postaja v Gala Hali in Channerlu Zero praznuje natanko teden zatem.
Chui je mlada hrvaška zasedba, ki k jazzu pristopa malo drugače. Že na prvem albumu so Chui jazz, elektroniko in rock’n’roll združili s sodobno klubsko glasbo in si tako prislužili kultni status na hrvaški glasbeni sceni. Konec 2013 so izdali drugi album The Second Arrival, ki je bil tako kot prvenec deležen pohval s strani kritikov in javnosti. Leta 2015 pa je izšel še tretji album z naslovom Third Sun From The Stone, ki je bil najbolje sprejet od vseh. Na večini seznamov najboljših hrvaških albumov leta je prav ta zasedel prvo mesto. Gre za prvi slučaj, da je to mesto zasedel album jazz zasedbe. Nič čudnega ni, da so na promociji albuma Chui razprodali tudi zagrebško Tvornico kulture.
V začetku 2017 so potovali na Nizozemsko, kjer so nastopili na največjem evropskem showcase festivalu Eurosonic Noorderslag, kmalu zatem pa zamenjali bobnarja in dodali basista, tako da sedaj nastopajo kot kvartet. Marca so z Josipo Lisac izdali pesem z naslovom Tebi putujem, odigrali pa so tudi par koncertov z Jazz orkestrom hrvaške nacionalne televizije. I
Soundcloud
“Chui su uživo prava poslastica za gladne uši.” – Muzika.hr
Pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko je izjemno dejaven predstavnik mlajše generacije slovenskih jazzistov. Po nastopu na Jazz festivalu Ljubljana 2012 z zasedbo Ziga Murko 13 je uspešno razvijal nove poti elektronike in podzemne hiphop produkcije. Ima specifičen, zelo futurističen zven, hkrati pa je v njem slišati nostalgičen vpliv cenenih semplerjev, kasetarjev in vhs-videorekorderjev. Zanimajo ga tudi improvizacijske prakse, razvijanje novih zvočnih podob ter implikacija sodobnih elektronskih instrumentalizaciji. Njegovo delo je prepričalo veliko tujih založb, med drugimi tudi Burnt tapes, Radio Juicy in Acorn tapes ter domačo rx:tx.
V živo s pozavno in sintetizatorji improvizira čez matrice iz samplerja in tako v elektronsko glasbo vnaša dobršno mezo živosti in nepredvidljivosti. Pravkar je izdal nov album Black Room, ki ga lahko poslušate na Bandcampu ali pa na kaseti, ki jo lahko kupite izključno na koncertih. Pred par dnevi pa se je Žiga Murko predstavil tudi kot eden izmed izvajalcev na ljubljanskem Boiler Roomu. I Bandcamp I Soundcloud
Po koncertih bo za nemoteno zabavo v hitrejših plesnih ritmih sodobne klubske elektronike poskrbel raznolik nabor DJ-ev: * Jaša Bužinel in Blaž Pavlica, voditelja in kuratorja novorojene RŠ oddaje Partijska linija, v kateri predstavljata najrazličnejše odvode sodobnega techna in housa.
* Splinterhouse, stari znanec ljubljanskih plesišč in dolgoletni član kolektiva Synaptic, ki se bo v svojem eklektro setu gibal med lomljenimi ritmi in klasičnim 4/4.
* Lil Ris, vapemeister in član kolektiva SNIF, bo noč zaključil na visokih BPMih Jersey cluba, kudura in raznih ghetto odvodov.
Vstopnina: 5 eur