Razstave

Brad Downey – Sipa works

Z delom avtorja odmevnega kipa Melanie Trump v Sevnici otvarjamo najmanjšo galerijo v Evropi, ki se bo nahajala na zunanji steni kluba Channel Zero. Vstop prost.

Klub Channel Zero se že od leta 2005 lahko pohvali z najmanjšo galerijo v Evropi, ki jo je ustvarila umetniška skupina G-rupa ter v kateri so ljubiteljem umetnosti in obiskovalcem Metelkove na ogled miniaturna vizualna in novomedijska dela prepoznavnih domačih in mednarodnih ustvarjalcev. Konec aprila pa jo bo nadomestila po velikosti še manjša, zunanja Galerija Ch0, ki smo jo po dveh letih koronskega odklopa navsezadnje realizirali marca 2022. Novo najmanjšo galerijo v Evropi, precej mogoče pa tudi na svetu, bo otvoril prepoznavni ameriški konceptualni umetnik Brad Downey, ki je domači publiki verjetno najbolj znan po kipu Melanie Trump, ki ga razstavil v Sevnici.

Nova najmanjša Galerija Channel Zero, ki se nahaja na zunanji steni desno od vhoda do kluba Channel Zero in v stavbo Pešaki, ima 18 x 19 x 34,5 cm, kar je 0,011799 m³. Omenjene dimenzije jo uvrščajo na sam vrh galerij v Evropi, ko gre za njihovo majhnost, precej verjetno pa celo v višave v globalnem smislu. Za najmanjši galeriji na svetu namreč razglašajo galerijo v Savannah v Georgiji, katere prostornina je 0,226981 m³ in pa galerijo v garderobni omarici na ameriški Univerzi Virginia Commonwealth, njena prostornina pa je 0,052296 m³ v ZDA. V Evropi sta za najmanjši galeriji oklicani telefonska govorilnica v vasi County Durham v Angliji in izložba v Sohu v Avstriji. Jasno je, da z velikostjo stare in nove Galerije Channel Zero le stežka tekmujejo. To unikatno galerijo pa lahko ustrezno otvori le prepoznaven, pronicljiv in neponovljiv umetnik.

Brad Downey: Sipa works

Brad Downey, ameriški umetnik, politični aktivist in filmski ustvarjalec, je eden od tistih svobodnih ljudi. Ni prav oldtajmer, je pa vseeno nekoliko težko umestljiv v naše kontrolirane čase. Rojen leta 1980 v Louisvillu v Kentuckyju s seboj nosi breme rojenega Američana, kajti za breme vsekakor gre, a vendarle ga nosi lahkotno. Če naleti na ograjo, na zid, na kakršno koli vrste oviru, je njegov vzgib, da vanje izvrta luknjo. Nato v to luknjo lahko obesi umetnino. Toda njegova koncepcija, kaj tvori umetnost, je povsem svobodna, neukalupljena in celo divja.

Sloveniji se je prvič predstavil v letu 2019, ko je svetu in Sevnici predstavil prvo umetniško upodobitev Melanie Trump, soproge 45. Ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v njeni domovini. Leta 2020 se je v deželo na sončni strani Alp vrnil, da bi preveril stanje kalupa Melanijinega kipa ter pričel z delom na projektu Kar spodaj laži. Prišla je karantena in v Sloveniji jo je preživljal več kot osem mesecev. V času “ujetništva” je skupaj z Rokom Pahorjem ustvaril številna dela, ki so bila oktobra 2020 predstavljena na pregledni razstavi Fuck off illusion Festivala IZIS v Kopru. Kalupi za delo Sipa works so nastajali ves omenjeni čas, uliti pa so bili šele pred kratkim. Gre za kalupe iz sipinih kosti, v katere je bil ulit delno recikliran aluminij. Premierno bodo predstavljeni prav v najmanjši Galeriji Channel Zero.

Vabljeni!

Vstop prost.