Koncerti

MENT Ljubljana 2020

WOODEN WHALES (RU) / SCURU FITCHADU (PT) / STADT (RU) / SHEKUZA (SI) / BRATRI (CZ) / DOUCHEAN (SI)    

Sibirska psihedelija, portugalski funana punk, ruski darkwave, češka elektronska naveza ter domača techno raziskovalca na zadnjem večeru 6. edicije festivala MENT Ljubljana.

MENT Ljubljana je v petih letih postal nepogrešljiv zimski festival in konferenca, ki prestolnico za tri dni prelevi v epicenter domače, regionalne in evropske glasbene kreativnosti. Šesta edicija prinaša več kot 80 izvajalcev, ki bodo nastopili na 14 prizoriščih po Ljubljani. MENT tudi letos združuje moči s klubom Channel Zero, kjer bomo v četrtek in petek gostili raznoliko bero evropskih ustvarjalcev in ustvarjalk.
Facebook, Instagram

Wooden Whales (RU)
V mestu Murmansk na skrajnem severozahodu Rusije, na samem robu arktičnega kroga, domuje prav posebna vrsta majhnih bitij prodornih zvokov. Wooden Whales prepoznamo po edinstvenem vokalu frontmanke Svetlane, ki v evforičnem folkovskem slogu samozavestno diktira shoegazeovski ples sinthov, kitar, bobnov in basa. Njihova glasba je polna presenečenj in kontrastov. V psihedelični vznesenosti neutrudno menja razpoloženja, nas vodi skozi energične valove sanjskega popa, v živo pa udari močneje kot najtrša polarna zima.

 

Scúru Fitchádu (PT)
Scúru Fitchádu v kapverdski kreolščini pomeni globoka tema in tema tega electro funaná punk projekta je zagotovo ena najtemnejših. V njej najdemo distorzirane basovske linije, ritme, ki prehitevajo same sebe, raznobarvne šume, hrupne sample in nož kot instrument. Rezultat je kompleksen, drugačen, umazan in neznansko privlačen, kot bi Sepultura in The Prodigy skupaj nastopili na drum’n’bass žuru tik pred koncem sveta. Korakajoč po neprehojeni glasbeni poti, poln besa in jeze, nam Scúru Fitchádu v posluh ponuja nadvse osvobajajočo glasbo.

Stadt (RU)
STADT (rus. “ШТАДТ”) je napad bitov ritem mašine, hitro pulzirajočih sintov in slovanskih vokalov, nekje med trpečim in kričečim. Kdor je imel to srečo, da je na letošnjem Moscow Music Week ujel njegov nastop, je nedvomno obstal pod odrom, s katerega so odzvanjali zvoki EBM-a in darkwavea. STADT je kljub nenehnim tehničnim težavam pokazal popolno predanost svojemu delu, ko je med obupanimi kriki plesal in udrihal po kotlu, njegova besedila o življenju v velikem mestu pa je na ves glas prepevala tudi prva vrsta. STADT svojo glasbo pripelje do roba kaosa, svoje nastope pa do maksimalne napetosti, s katero hipnotizira občinstvo.

Shekuza (SI)
Slovenski zvočni čarodej, DJ, skladatelj in klaviaturist Miha Šajina aka Shekuza se z glasbo ukvarja že več kot 15 let. Čeprav ga najbolj poznamo kot člana zasedb Moveknowledgement in EWOK ter skladatelja za animirano serijo Koyaa, pa Šajina zdaj večino svojega časa posveča raziskovanju modularne zvočne sinteze in sodobni elektronski glasbi. Nedavno je pri domači založbi KAMIZDAT izdal prvenec “De Sica”, na katerem najdemo izvrstno sintezo modularnega techna in kozmičnega IDM-a… bržkone gre za najboljši slovenski elektronski prvenec zadnjih nekaj let. Za letošnji MENT pripravlja poseben modularen live set skupaj s klasičnim tolkalcem Markom Jugovicem in VJ-ko Lino Rico.


Bratri (CZ)
Bratři sta Jiří in Ondřej Veselý, brata dvojčka in profesionalna bobnarja, navdušena nad modularnimi sintisajzerji in eksperimentalno elektroniko. Zvočno brušenje klasičnih bobnov in vintage sintov med njima ustvarja visoko naelektreno melodično polje, ki ob napajanju ritmičnih impulzov ritem mašine celotno napetost dviguje vse tja do techno ekstaze. V domači Pragi sta nedavno ogrevala za Jona Hopkinsa, portal Louder Than War pa ju je uvrstil na seznam 10 koncertnih presežkov festivala Tallinn Music Week.

Douchean (SI)
Domači didžej in producent iz Kranja je privrženec umazanih distorziranih sintetizatorjev in razbijaških ritmov. Te oblikuje v neznane pokrajine, ki poslušalca vodijo skozi njegove zvočne zgodbe. Ne boji se eksperimentov, predvsem pa raziskuje celotno paleto temačnega techna. Septembra je pri založbi KRDM izdal prvenec “A Lumberjack’s Smile”.

VSTOPNICE V PREDPRODAJI (do 4. februarja 2020):

  • ENODNEVNA VSTOPNICA: 15,00 € 
  • FESTIVALSKA VSTOPNICA (tri dni, vsa koncertna prizorišča): 39,00 € 
  • PRO VSTOPNICA (festival in konferenca): 79,00 € 

Več o nastopajočih: https://www.ment.si/sl/lineup/

Več o konferenci: https://www.ment.si/sl/conference/

Vstopnice: www.ment.si/sl/tickets

Spletna stran: www.ment.si

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/464482000755911/

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic. Festival je podprt s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.