Koncerti

Level 19: Trobecove krušne peći, Moskau

Tradicionalni januarski koncert avantgardnih post-punkerjev Trobecove krušne peći in predstavitev novega albuma mlajše generacije glasbenih odpadnikov s Hrvaške Moskau.

V leto 2020 bo Level Up zaplul z edinimi preživelimi predstavniki zagrebškega odgovora na no-wave 80ih let prejšnjega stoletja. Ob ponovni popularizaciji žanra je post-punk zasedbe Trobecove krušne peći znova postal avantgarden in z novim materialom zveni prav tako sveže kot nekoč. Na Level Up se vrača tudi hrvaški kolektiv Moskau, ki bo le nekaj dni pred koncertom izdal svoj najnovejši album Love Supreme, posvečen Johnu Coltraneu.

Zasedba Trobecove krušne peći je nastala leta 1981 in delovala nekje do konca istega desetletja, potem pa se leta 2013 znova zbrala v originalni zasedbi in v 2017 izdala novi album Ether, poln kafkovskih trenutkov klavstrofobije ter fragmentov absurda, groteske in seksa. Poleg tematske razigranosti so tu še nagajiva poigravanja z ritmom, varljivi dvogovori saksofona in kitare ter vedno nepredvidljivi koncertni nastopi, ki so plod trenutnega navdiha in tako vsakič drugačni. Že tradicionalno bodo v Ljubljani pripravili januarsko rajanje, na katerem dokazujejo, da še zmerom premorejo več vitalnosti in svežine kot marsikatera mlajša zasedba, ki dandanes poskuša poustvariti zvok in občutje 80ih. 2020 v osemdesetih namesto osemdesetih v 2020.

“Bend je bil svež ravno zato, ker se ni trudil biti svež – za povrh pa je postalo še jasno, da marsikatera značilnost Trobecovega vala v teh anahronističnih časih sploh ni zares tako anahronistična.” – Aleš Rojc, Radio Študent 89,3 MHz

“Ponovno okupljanje Trobecovih krušnih peći s vremenom se pretvorilo u jedno od najuspješnijih glazbenih uskrsnuća na ovim prostorima” 10/10 – Vedran Hrča, Ravno Do Dna

Moskau je hrvaški gospel-noise-post-punk art-core kolektiv, ki k nam prihaja le nekaj dni po težko pričakovani izdaji svojega najnovejšega albuma Love Supreme. Album, posvečen Johnu Coltraneu, preseneča z vnovičnim zasukom v zvoku zasedbe, ki je zopet prevetrila svoje vrste in tokrat navdih vlekla tako iz široke zapuščine afriških glasbenih tokov kot tudi prostrane palete tradicionalno črnske ameriške glasbe, ki se razteza od jazza do hip-hopa. Živi nastopi Moskau so vedno nekaj posebnega in tudi tokrat ni pričakovati ničesar drugega. Gre za teatralne in zelo telesne performanse z več vokalisti in pogosto skrajno nenavadnimi DIY inštrumenti, ki se jim tokrat pridružujeta še pozavna in trobenta. Poleg pesmi z novega albuma lahko torej pričakujemo tudi stare hite v novi preobleki.

“Moskau su tako opet beskompromisno pogodili artističku nit kao što se opet ‘igraju na rubu vakuuma’ između onoga što pripada teatru i onoga što pripada rock koncertu.”
– Zoran Stajčić, Ravno Do Dna

Vstopnina: 7€

***
For the first concert of 2020 the Leveł Up concert series brings you Trobecove krušne peći, the newly reformed avant post-punk legends from Zagreb that somehow still sound as fresh as they did in the 1980s. 2020 also marks the return of the Croatian art core collective Moskau to Level Up, presenting their soon-to-be-released album Love Supreme, dedicated to John Coltrane.

Koncert sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana — Oddelek za kulturo.