Koncerti

četrtek, 7.4. ob 21.00 – ASTRID LINDGREN, JEGULJA


Astrid Lindgren so nastali okoli leta 2004 v Stični. Trio s trdo osnovo stare šole in discipline uigranosti so na pragu svojega tretjega albuma “TREE”, ki bo izšel konec avgusta letos. Najbolj pogosto jih primerjajo z bendi kot so Pixies, Dinosaur Jr, The Cure… Njihov tehnično dovršeni nastop fascinira še tako skeptičnega poslušalca.
“Band Astrid Lindgren so prvi in najbolj originalni slovenski hipsterji. Pravzaprav tudi sami niso vedeli, da se ropanje babičinih omar s starimi cotami imenuje hipsterstvo, zato jih po krivici na prvo žogo označimo s tem imenom, so pa vse prej kot to. Pri Astrid Lindgren je glasba na prvem mestu. Dolenjski trio je tak underground, da še glasbeniki sami ne vedo, da so v bandu. Dejstvo, da jih ljudje ne poznajo je le del njihove taktike, zato, da si po koncertu rečeš what tha fuck je to. Genialni teksti v sebi skrivajo veliko protestniškega duha, macerirajo pa se skupaj s grooverskimi kitarskimi linijami, brutalno domišljenimi bobni ter distorziranim basom. Astrid Lindgren je band, ki ga bo večina ali sovražila ali ljubila. Ljubimo jih skupaj!” / Miha Ribarič (Prismojeni Profesorji Bluesa) I
Facebook


Jegulja so v dobrih dveh letih delovanja razvili zelo samosvoj in prepoznaven slog in zvok, kar v žanru stoner rocka sploh ni tako preprosto. Bend praši pogubne instrumentale, v katerih je moč zaslediti marsikaj – od rahlih retro prijemov, novejše in starejše psihedele, progressive kotaljenj pa vse do raznolikih metalskih in post metalskih rušenj. Skladbe so polne prefinjenih poigravanj z melodijskimi linijami, imajo pa tudi intenzivno dramaturgijo, kar je deloma posledica jam sessionov, ki jih bend (očitno) še vedno prakticira. Posebnost benda je tudi, da nima klasične baskitare.
Jegulja so nastali leta 2013 na seansah, na katere sta Jure Gašper (tudi kitarist benda Uroš) in bobnar Rok Večerin – Wuko (ex Dawn Patrol in Lene Kosti) povabila kitarista Jana Kozela (ex Carnaval). Po nekaj mesecih so dobili prvo povabilo za koncert. Oktobra lani so izdali odličen demo Finesse & Mud, na katerem je pet skladb, dolgih od pet do več kot deset minut. Naslednje mesece je bend porabil za iskanje novega bobnarja in januarja končno našel Domna Urha.
Ustaljena zasedba trenutno veliko nastopa. Odzivi so odlični.
Skupina pripravlja tudi nov material, o katerem bo kaj več znanega kmalu. I
Facebook
Vstopnina: 5 eur