Koncerti

Četrtek, 31. 1. ob 22.00 – MENT Ljubljana

Zimski festival glasbene kreativnosti, ki se bo odvil na različnih prizoriščih v Ljubljani med 30. januarjem in 1. februarjem 2019, napoveduje peto edicijo. MENT Ljubljana, v letu 2018 izbran za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi, utrjuje pridobljena naziva s slavljenjem razburljive koncertne scene iz cele Evrope.
Ustaljenim koncertnim prizoriščem se v treh zimskih večerih pridružuje še Ljubljanski grad, konferenčni del festivala pa se prav tako podaja na nove teritorije. Ponujal bo vpogled v neskončne možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti.
22:15 – 22:55 / JUNESHELEN (SI)
23:15 – 23:55 / SURMA (PT)
00:15 – 00:55 / PETER KERNEL (CH/CA)
01:15 – 01:55 / MICKEY (AT/SK)
JUNEsHELEN (Slovenija)
“Njen nastop je poleg zanimivih in subtilno razvijajočih se podlag zaznamoval predvsem vokal, ki je jasno sovpadal z njeno zadržano odrsko prezenco, s katero ji je uspelo dobiti in ohraniti pozornost vseh prisotnih.” – Radio Študent
Glasbo Nine Šardi prežema sanjsko in cinematično vzdušje v preobleki temačnega trip-hopa. Na pevkin glasbeni slog je vplival širok spekter različnih žanrov in stilov, ki segajo od eksperimentalne, trip-hop ter elektronske do klasične, ambientalne, progresivne in filmske glasbe. Hedonističen ženski duh njene narave in ustvarjalnosti se v poeziji romantično pesniške občutljivosti prepleta z melodijami klavirja, mehkimi sintetizatorji ter prizemljenimi ritmi bobnov, nad katerimi lebdi njen vokal. Ravnotežje življenja in vstavljanje izkušenj ter subjektivnih stvaritev v svet glasbe, zvoka in glasu.


SURMA (Portugalska)
“Res gre za nezemeljsko potovanje – skozi lesketajočo se kitarsko linijo in Umbelinin björkovski vokal – z elementi Portishead in Daughter za dobro mero. Tole terja poslušanje znova in znova.” – Crack in the Road
Mlada portugalska umetnica Débora Umbelino s svojo glasbo ustvarja edinstven sanjski svet. Strune, klaviature, efekte, razne zvočne posnetke in čuten vokal kombinira v eteričnih melodijah ter jih pelje skozi razgibane elektronske krajine. Njena topla, intimna zvočna mešanica spomni na Björk ali bolj ambientalno Imogen Heap. Surma je že nastopila na vseh pomembnejših portugalskih festivalih in koncertirala po Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Švedskem. Pravijo, da če res dobro prisluhneš naravi, lahko včasih slišiš petje dobrih vil. Njihove pesmi verjetno zvenijo nekako tako kot Surma.
Podpira INES –  Innovation Network of European Showcases.

http://www.youtube.com/watch?v=TOflwxj1jus
PETER KERNEL (Švica, Kanada)
“… Peter Kernel že spet, nikoli ne more biti preveč Petra Kernela …” – The Organ
Švicarsko-kanadski bend prvič v Slovenijo prihaja z novim albumom “The Size Of The Night”. Dvojec, ki se je spoznal na šoli za vizualno komunikacijo, je poleg benda hitro ustanovil tudi svojo založbo On The Camper. Ta je bila večkrat pohvaljena za duhovit način komunikacije in DIY pristop. S svojo vizijo neodvisnega rocka sta prepričala tudi Spencerja Kruga iz zasedbe Wolf Parade, ki ju je povabil na njihovo evropsko turnejo. Tudi sicer sta pogosto na cesti. V svoji karieri je bend namreč naštel že neverjetnih 600 koncertov, zato ne čudi, da je bil leta 2017 nominiran za “Najboljši koncertni bend iz Švice”.


MICKEY (Avstrija/Slovaška)
“Zvočno avanturistična in polna premetenih malih presenečenj, to je ena najbolj koherentnih in izvirnih plošč, kar sem jih slišal v zadnjem času.” – Super World Indie Tunes
Spoznajte Mickeyja, šarmantnega princa nalezljivega popa, ležernega indie rocka in modernega R&B-ja. V razposajeno spalnično estetiko ga oblačita Alex Konrad in Clemens Wihlidal, nekdanja člana dunajske alter pop skupine GIN GA. Novi projekt avstrijsko-slovaškega tandema očara z igrivimi kolaži semplov, funky bas linijami, dinamičnimi kitarskimi solažami in enostavnimi, a iznajdljivimi ter zapomljivimi besedili. S prvencem “Overtime”, izdanim marca 2018, se podajata na vznemirljivo virtualno avanturo, ki jo navdihujejo umetnosti zgodnjega interneta in kontrasti med instantnostjo digitalnega sveta ter preprostim življenjskim slogom. Art-pop dvojec na albumu niza hitič za hitičem, v živo pa pripravi pravo plesno norijo.


Nastopajoči, Konferenca, Facebook dogodek


Vstopnice:
Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic.
Festival je podprt s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.