Koncerti

Petek, 1. 2. ob 22.00 – MENT Ljubljana

Zimski festival glasbene kreativnosti, ki se bo odvil na različnih prizoriščih v Ljubljani med 30. januarjem in 1. februarjem 2019, napoveduje peto edicijo. MENT Ljubljana, v letu 2018 izbran za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi, utrjuje pridobljena naziva s slavljenjem razburljive koncertne scene iz cele Evrope.
Ustaljenim koncertnim prizoriščem se v treh zimskih večerih pridružuje še Ljubljanski grad, konferenčni del festivala pa se prav tako podaja na nove teritorije. Ponujal bo vpogled v neskončne možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti.
22:15 – 22:55 / ROSEMARY LOVES A BLACKBERRY (RU)
23:15 – 23:55 / CAMILLA SPARKS (CH/CA)
00:15 – 00:55 / WARREGO VALLES (SI)
01:15 – 01:55 / ISAMA ZING (SK)
02:15 – 04:15 / SKELETONIUM (SI)
ROSEMARY LOVES A BLACKBERRY (Rusija)
“Njeni navidezno krhki, rahlo neuravnovešeni vokali in neumorno miganje z boki lebdeče, ledeno pop ozadje navdajo z zelo močnim ‘kiber-srhljivim’ občutkom. Res ima nekaj neotipljivega.” – Louder Than War
Rosemary loves a blackberry je interdisciplinaren projekt, ki se osredotoča na glasbo in z glasbo povezanim raziskovanjem brez uradnih ali slogovnih omejitev. Diana Burkot je diplomirala iz bobnov in tolkal na Moskovski fakulteti za improvizirano glasbo. Zaključila je tudi Umetnostno šolo Rodčenko in se vrgla v neskončen nabor glasbenih slogov, od jazza do punka. Kot bobnarka je igrala v več bendih, kot rosemary loves a blackberry pa je na elektronski glasbeni avanturi, ki gre z vsakim korakom dlje v temo.


CAMILLA SPARKSSS (Švica)
“Predstavljajte si ‘Beat It’ Michaela Jacksona, upočasnjen, distorziran in ki ga poje morski pes. To je Camilla Sparksss.” – True Story
Barbara Lehnhoff, vsestranska švicarsko-nemška umetnica, rojena na območju indijanskega rezervata v Ontariu, bo na MENT pripotovala z dvema različicama svojega alter ega. V živo jo bomo naprej spoznali kot članico art punk benda Peter Kernel, od leta 2012 pa pooseblja še brezkompromisno boginjo temačne eksperimentalne elektronike Camillo Sparksss. Ta vlada s hipnotičnimi synthi, ledenimi beati in drznimi besedili, ki jih v punkovskem vzdušju ovija v lo-fi izkušnjo elektro pop nojza. Po treh EP-jih in prvencu “For You the Wild” z novim singlom Quasi Cool slavi konec vročinskega vala zadnjega poletja in oznanja prihod zimske sezone, ki bo prinesla tudi dolgo pričakovan novi album.


WARREGO VALLES (Slovenija)
“Album, ki lahko enakovredno plava ob boku vsake sodobne elektronike in ki na domačo sceno brez dvoma prinaša svež veter.” – Radio Študent
Warrego Valles sta dve Nini. Nini na kvadrat. Elektronski projekt producentke in didžejke Nine Hudej (med drugim na seznamu glasbenikov evropske platforme SHAPE 2018) ter akademsko izobražene glasbenice in didžejke Nine Kodrič (aka NinaBelle), v katerem intenzivno raziskujeta stranske odvode klubske in eksperimentalne elektronske glasbe. Če sta na svojem EP-ju “Location Off” še stavili na dekonstrukcijo hrupnega techna, njun marca izdani prvenec “Botox” žanrsko neobremenjeno poseže tudi v polje sodobnejših slogov klubske elektronike, kot so bass, footwork in grime.


ISAMA ZING (Slovaška)
“… Poglejte lokalnega čudežnega dečka Isamo Zinga, eksperimentalnega producenta, didžeja in elektro čarovnika, o katerem so vsi govorili z izjemnim navdušenjem. Njegov set je bil fenomenalen, njegova glasba pa je povsem brezkompromisna …” – Drowned in Sound
Isama Zing je producent, didžej in član kolektiva Mäss Micro. Njegove kompozicije oscilirajo med skrbno oblikovanimi post-industrijskimi zvočnimi krajinami in spontanimi izbruhi evforične energije, ki jo predstavljajo njegove igrive melodične strukture. Nabor vsakodnevnih motivov je ob pogostem industrijskem mapiranjem teritorijev postal odzven civilizacijske mašinerije, ki se procesno razdira in ponovno staplja v glasbi Isame Zinga.
SKELETONIUM (Slovenija)
“Temačni industrial techno dirigent iz Logatca.” – Radio Študent
V izčiščenih in dovršenih produkcijah je moč slišati paleto rezkih zvokov industrije, prepoznati plazečo se vseprisotnost mračnjaških in nemalokrat tesnobnih atmosfer, ter začutiti neusmiljeno udarjanje težkih techno kladiv – neustavljivega motorja, ki glasbi Skeletoniuma daje značilen utrip. Odkar je leta 2014 pretekel Klubski maraton, je stalno skrito prisoten v slovenskem techno podzemlju. Gostoval je na Tehničnem pouku, Temnici in ostalih prepoznavnih klubskih dogodkih po Sloveniji. Pri ustvarjanju in nastopanju vse bolj teži k igranju v živo, prav tako pa se poslužuje različnih tehničnih prijemov, pri čemer uporablja klaviature, MIDI krmilnike ter analogne sintetizatorje.


Nastopajoči, Konferenca, Facebook dogodek


Vstopnice
Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic.
Festival je podprt s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.