Koncerti

Zvočni Prepihi Label Night

Večer založbe za improvizirano in eksperimentalno glasbo Zvočni Prepihi, ki jo vodi vsestranski glasbenik in tolkalist Jaka Berger – Brgs, bo potekal v znamenju izida dveh prvencev.

🌪️ Shoe & Shoelace 🌪️ Niemoy

Na večeru, posvečenem založbi, bosta nastopili zasedbi Shoe & Shoelace in Niemoy, ki bosta na isti dan izdala vsaka svoj prvenec. Albuma bo poleg preostalega kataloga založbe mogoče kupiti na koncertu, z nakupom pa prejmete tudi popust pri vstopnini.

Vstopnina: 6€ / 12€ ob nakupu CD-ja* / 20€ ob nakupu dveh CD-jev*

*Cena posamičnega CD-ja je 10€


Shoe & Shoelace je novi dvojec prekaljenega tolkalca, elektrofonika, skladatelja in improvizatorja Jake Bergerja in nekoliko mlajšega saksofonista in klarinetista Jureta Boršiča. Duet je nastal kot odvod mednarodnega tria Bootleg Unit, v katerem je poleg slovenskih glasbenikov sodeloval še francoski elektrofonik Colin Petit, ki je s pomočjo magnetofonskega traku ter efektov manipuliral in zankal sicer akustične vire zvoka. Koronsko obdobje je močno zožilo možnosti mednarodnih sodelovanj, zato sta se Berger in Boršič odločila sama nadalje raziskovati sobivanje organskih in elektronskih zvokov. Njuno modulirano improviziranje z močnimi free jazzovskimi, noiserskimi pa tudi ambientalnimi in punk vplivi bo v obliki albuma izšlo 6. aprila pri Bergerjevi založbi Zvočni prepihi.

 

Niemoy prevprašuje pozicijo svobodno improviziranega jazza skozi prizmo sodobne elektronske glasbe. Vzorčenje in manipulacija zvočnega materiala s procesorji zvoka, kjer prednjači granularna sinteza s pomočjo modularnega sintetizatorja v katerem Berger maliči in preoblikuje vzorce bobnov in tolkal, se vtira v igro kitare (Kravos) in saksofona (Boršič), ki zavzemata tako tradicionalno vlogo kot prevzemata izziv ustvarjanja zvočnih iluzij s katerimi v nasičeni zvočni gmoti skupaj sledijo intenzivni medigri. Po vzoru ustvarjalnih procesov iz polja elektronske glasbe Niemoy prevzame tradicionalno žanrsko držo in jo skozi princip svobodne improvizacije postavi v svobodnejše polje, s tem pa ustvari nov zvočni potencial. Prvenec tria z naslovom Svet izide 6.aprila 2022.

Niemoy:
Jure Boršič: pihala
Tilen Kravos: kitara, efekti
Jaka Berger: modularni sinth, vzorčenje bobnov in tolkala

Dogodek finančno podpira Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo