Prenos v živoRazno

Znanstvena konferenca :: Kozmični anarhizem

Lepo povabljeni k udeležbi na znanstveni konferenci z naslovom Kozmični anarhizem.

Anton Podbevšek, kozmični anarhist // Nina Dragičević //Jugo-avant: 100 let pozneje

Povezavo do prenosa v živo najdete v prispevku.

Lepo povabljeni k udeležbi na znanstveni konferenci z naslovom Kozmični anarhizem, ki bo med 6. in 8. aprilom 2021, ob občinskem prazniku Mestne občine Novo mesto, iz prostorov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto prenašana na Youtube kanal te osrednje dolenske kulturne ustanove.

Znanstvena konferenca Kozmični anarhizem bo nadaljevala obeleževanje lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, t.i. Novomeške pomladi, delo njenega akterja, “»kozmičnega anarhista«, Antona Podbevška, pa tudi drugih prelomnic zgodovinske avantgarde v širšem jugoslovanskem prostoru. Letos namreč mineva stoletje od izida avantgardnega časopisa Branka Ve Poljanskega Svetokret: list za ekspediciju na severni pol čovekovog duha, ki je izšla januarja 1921 v Ljubljani in mednarodne revije za umetnost in kulturo Zenit Ljubomirja Micića, katere prva številka se je pojavila februarja 1921 v Zagrebu. Sto let bo minilo tudi od prvega Jugo-Dada manifesta Dragana Aleksića, ki je bil aprila 1921 objavljen v tretji številki časopisa Zenit.

PROGRAM PRVEGA DNE KONFERENCE:

6. april 2021

17.00–18.30 :: ANTON PODBEVŠEK, KOZMIČNI ANARHIST

  1. doc. dr. Bara Kolenc in dr. Magdalena Germek: Izumitelj na Zemlji
  2. dr. Miklavž Komelj: Od izumitelja na Zemlji do ujetnika vesoljstva
  3. izr. prof. dr. Marijan Dović: Podbevškova pesniška šola, Trije labodje in zaton »bombaša«
  4. prof. dr. Lev Kreft: »Pravi pesnik je božanski stvarnik in kozmični anarhist.«

[UMETNIŠKI PROGRAM: Nina Dragičević : Composition for Orchestra or a Specific Individual]

19.00–20.30 :: JUGO-AVANT: 100 LET POZNEJE [v srbščini/hrvaščini]

  1. izr. prof. ddr. Aljoša Pužar: ‘”Riječki” “futurizam”‘
  2. prof. emer. dr. Irina Subotić: ČASOPIS ZENIT – sto godina kasnije
  3. prof. dr. Jasna Jovanov: Na karuselu dadaizma
  4. prof. dr. Branislav Jakovljević: 4 lica jazza: Od Dade do zvezda

Prav posebej pa hkrati povabljeni, da se o temah, tesno vezanih na vsebino znanstvene konference, že pred, med in tudi po sami konferenci podučite skozi bogat program, ki bo na valovih Radia Študent pospremil dogodek.

Povezava na FB dogodek, Povezava na YouTube

Program, ki ga je idejno zasnovala ter ga programsko vodi doc. dr. Kristina Pranjić, pri zasnovi, izvedbi in organizaciji pa sodelujejo še Polona Torkar, Anja Rebolj, doc. Emina Djukič in Vid Bešter, ter poteka v koprodukciji Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto, Zavod Radio Študent, ALUO UL, KUD Channel Zero in Založba Sophia, so podprli TAM-TAM – specialist za mestne plakate, O.K.VIR d.o.o., Agencija za raziskovalni dejavnost RS in Mestna občina Novo mesto kot ustanoviteljica in podpornica Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.