Prenos v živoRazno

Znanstvena konferenca :: Kozmični anarhizem

Lepo povabljeni k udeležbi na znanstveni konferenci z naslovom Kozmični anarhizem.

Anarhizem // II/III // Umetnost kot vsakdanja praksa

Povezavo do prenosa v živo najdete v prispevku.

Lepo povabljeni k udeležbi na znanstveni konferenci z naslovom Kozmični anarhizem, ki bo med 6. in 8. aprilom 2021, ob občinskem prazniku Mestne občine Novo mesto, iz prostorov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto prenašana na Youtube kanal te osrednje dolenske kulturne ustanove.

Znanstvena konferenca Kozmični anarhizem bo nadaljevala obeleževanje lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, t.i. Novomeške pomladi, delo njenega akterja, “»kozmičnega anarhista«, Antona Podbevška, pa tudi drugih prelomnic zgodovinske avantgarde v širšem jugoslovanskem prostoru. Letos namreč mineva stoletje od izida avantgardnega časopisa Branka Ve Poljanskega Svetokret: list za ekspediciju na severni pol čovekovog duha, ki je izšla januarja 1921 v Ljubljani in mednarodne revije za umetnost in kulturo Zenit Ljubomirja Micića, katere prva številka se je pojavila februarja 1921 v Zagrebu. Sto let bo minilo tudi od prvega Jugo-Dada manifesta Dragana Aleksića, ki je bil aprila 1921 objavljen v tretji številki časopisa Zenit.

PROGRAM SKLEPNEGA DNE KONFERENCE:

8. april 2021

17.00–18.30 :: ANARHIZEM

  1. Tjaša Pureber: Anarhizem – onkraj obstoječega. Gibanje in njegova rekuperacija
  2. prof. dr. Nikolai Jeffs: Volja do svobode in smisel anarhizma za neanarhiste
  3. dr. Daša Tepina: Anarhizmi in utopije
  4. Miha Zadnikar: K razmerju med anarhizmom in umetnostjo

[UMETNIŠKI PROGRAM: II/III: Cosmosition15]

19.00–20.30 :: UMETNOST KOT VSAKDANJA PRAKSA

  1. dr. Iztok Osojnik: Nekozmični anarhizem podrealizma
  2. Vid Bešter: Fakt-Majakovski: k samofrčnemu anahronizmu
  3. Dragan Živadinov: TELEOZA::Postgravityart
  4. izr. prof. dr. Peter Purg: človek človeku stroj [hibridni performativni prispevek]

Prav posebej pa hkrati povabljeni, da se o temah, tesno vezanih na vsebino znanstvene konference, že pred, med in tudi po sami konferenci podučite skozi bogat program, ki bo na valovih Radia Študent pospremil dogodek.

Povezava na FB dogodek: https://www.facebook.com/events/160650662578449
Povezava na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCyU1LWl8N1pqjRy4jBmwAgg 

Program, ki ga je idejno zasnovala ter ga programsko vodi doc. dr. Kristina Pranjić, pri zasnovi, izvedbi in organizaciji pa sodelujejo še Polona Torkar, Anja Rebolj, doc. Emina Djukič in Vid Bešter, ter poteka v koprodukciji Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto, Zavod Radio Študent, ALUO UL, KUD Channel Zero in Založba Sophia, so podprli TAM-TAM – specialist za mestne plakate, O.K.VIR d.o.o., Agencija za raziskovalni dejavnost RS in Mestna občina Novo mesto kot ustanoviteljica in podpornica Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.