Klubski večeri

Tresk #13: Klubski večer

Po dveletni fizični odsotnosti s plesišča se vrača tradicionalno klubsko vzdušje festivala Tresk.

🔘 Babilonska (HR) 🔘 N/OBE (HR) 🔘 dvidevat 🔘 KATCHA


Vstopnina: 6€ < 24.00 > 8€


Festival Tresk pod okriljem Radia Študent že trinajsto leto zapored predstavlja obračun glasbe in založništva. Z vizualnimi natečaji, pogovori, koncerti in klubskim dogodkom Tresk tematizira neodvisno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev, trgovcev ter navsezadnje podpornikov in poslušalcev.

Po dveletni fizični odsotnosti s plesišča se vrača tradicionalno klubsko vzdušje festivala Tresk. Tokrat bo povezalo štiri imena, ki so v postpandemičnem obdobju pustila močan pečat tako na lokalni kot regionalni klubski sceni. Za zaključek trinajste edicije festivala prihajata osrednja predstavnika zagrebške elektronske scene Babilonska, ki že več kot desetletje zavzeto skrbi za zagrebško podtalje, in N/OBE, producentski talent novejše generacije, ki ni neznanec na ljubljanskih plesiščih. Z domače scene se nam bosta pridružili mladi umetnici, dvidevat in KATCHA, lanskoletni rezidentki tedenske oddaje DJ seansa na Radiu Študent, ki nedvomno izstopata kot ključni predstavnici trenutne ljubljanske elektronske scene.

Babilonska

Zagrebška DJ-ka, radijska voditeljica in umetniška vodja zagrebškega festivala eksperimentalne glasbe ZEZ. Njeno že več kot desetletje trajajočo, pestro glasbeno kariero zaznamuje vse od ekscentričnega jazza, hip hop beatov in psihedeličnih zvočnih kulis do hrupnih riffov iz globin pekla. Obenem so njeni DJ-seti dramatična kombinacija heavy bassa, footworka in jungla. Za seboj ima številne nastope, naj si bo v underground klubih, na komercialnih nastopih ali študentskem radiu. Na lanskoletni seriji dogodkov OPEN DANCEFLOORS, ki jih je organizirala svetovno priznana glasbena platforma Boiler Room, se je Babilonska predstavila z energičnim setom, v katerem se je poigravala z variacijami techna, dubstepa in bassa. 

N/OBE

Zagrebški producent, DJ, radijski voditelj in soustanovitelj zagrebškega kolektiva VOLTA, ki skupaj z beograjskim SUTRA in ljubljanskim USTANOVA tvori balkansko rave platformo Borba. Izdajal je že pri italijanski založbi Early Reflex in nemški založbi Kaer’Uiks. Udejstvuje se tudi kot medijski skladatelj ter ustvarja glasbo za gledališke in plesne predstave, galerijske razstave in kratke filme.

Njegov prvenec, obsežen album, ki opisuje vzpon in padec nekdanje Jugoslavije prek šestih svetovno znanih socialističnih modernističnih spomenikov, ki so posvečeni partizanski revoluciji, bo izšel konec leta 2022.

dvidevat

Dvidevat polni ljubljanska plesišča že od leta 2019. Elektronska produkcija z analognimi in modularnimi instrumenti ji je vzbudila zanimanje za še ne povsem razvit fenomen, ki ga izjemno pozorno raziskuje in se trudi redno ustvarjati avtorsko glasbo. Ta sega od detroitskega »oldschool upbeat« electro žanra prek akustičnih brejkov vse do novejšega techna. Njena glasba je skovana iz pretežno surovih perkusij in minimalizirane melodičnosti, ki pa je vendarle prežeta s harmoničnostjo galaktičnih in električnih elementov.

Katcha

Katcha je aktivna članica domačega kvir kolektiva Ustanova, ki se skuša poleg glasbe politično udejstvovati tako, da vključuje skupnost LGBTIQ+ in ji omogoča varno izkušnjo druženja. Mlada DJ-ka ni žanrsko omejena; trenutno se najbolj zabava ob predvajanju ghetta in elektra z rap mešanicami, ob zgodnejših večernih urah pa se v njenih setih sliši fine afro-latinske ritme.