Koncerti

torek, 5.5. ob 21.00 – JAKOB (Nova Zelandija), EMPHASIS (Hrvaška)

Časovnica: 21.00 vrata / doors 21.30 EMPHASIS 22.30 JAKOB
Jakob, ena najbolj eteričnih instrumentalnih novozelandskih post rock/metal/ambiental zasedb izhaja iz enega bolj zaspanih obmorskih mest v državi, Napier. Ustvarja od leta 1998, prevenec Subsets Of Sets iz leta 2002 jih je postavil na glasbeni zemljevid, naslednik Cale:Drew (2005) jih je utrdil kot enega prodornejših glasbenih raziskovalcev v državi, tretji album Solace (2006) pa jih je ponesel v svet. V času pričujoče izdaje so prepotovali Avstralijo, Azijo, Evropo in ZDA in si delili odre s somišljeniki Isis, Pelican, Cog in The Hidden Hand. Z naraščanjem njihovega slovesa so bili namreč kar dvakrat povabljeni na avstralsko in novozelandsko turnejo z ameriškimi prog-rock heroji Tool, večkrat pa so nastopali tudi z Damo Suzuki.
Kljub velikemu uspehu v času albuma Solace pa jim po spletu bolj ali manj nesrečnih okoliščin obdobje za tem ni bilo tako naklonjeno. Po nekem strahljivem naključju so se vsi trije člani borili z izčrpavajočimi poškodbami in nesrečami, zlomljene roke in odrezane kite pa so prispevale k dolgi čakalni dobi kar osmih let. Vse do danes težko pričakovanega četrtega odličnega albuma „ Sines“, ki je lanskega oktobra izšel pri nas že večkrat predstavljeni založbi Mylene Sheath (Caspian, Junius).

Tako kot njihovi velikokrat primerjani velikani Mogwai, Sonic Youth, Sigur Ros in Isis, so tudi Jakob poleg svojstvenega konteksta že zdavnaj utrdili sloves enega unikatnejših umetniških zvočnih entitet, ki ruši in podira vse meje tudi na odličnih nastopih v živo. I Facebook
Zasedba:
Jeff Boyle – kitara, Maurice Beckett – bas kitara, Jason Johnston – bobni.
Video “Blind Them With Science” (Sines, 2014):
Video “Oran Mor” (Solace, 2002):
Emphasis, progresivni post metal kvartet iz Čakovca deluje od začetka leta 2005 in ima za seboj dva albuma; “Elements of Morrow”, ki je izšel pri neodvisni romunski založbi Asiluum, ter aktualni “Gliding Over All” za Geenger Records, na katerem jim je uspelo združiti atmosferičnost in psihadelijo post-rocka ter moč metalskih riffov z glasbenim zaledjem svojega kraja. Nedavno se je triu pridružil še drugi kitarist, za konec leta pa že pripravljajo tretji album. Za ljubitelje težke melanholije na meji post-rocka!
I Bandcamp
Zasedba: Ivan- bas, sempli, Danko – kitara, Radek – bobni, Dino – kitara.
Video “Some Places Take Places / Enter The Signs
Vstopnina: 12 eur na dan koncerta