Koncerti

The Legendary Pink Dots (NL/UK)

The Legendary Pink Dots je legendarni angleško-nizozemski eksperimentalni rock bend, ki v letu 2020 praznuje štiridesetletnico delovanja.

Zasedba je nastala leta 1980 v Londonu. Štiri leta kasneje so člani skupine svoje delovanje preselili v Amsterdam, kjer ob različnih glasbenikih osnovo še danes tovorita Edward Ka-Spel in Phil Knight.

V začetku osemdesetih let so The Legendary Pink Dots svoje albume izdajali pri založbah Mirrodot and InPhaze, Leta 1985 pa je zasedba naredila velik korak naprej in album The Lovers izdala pri založbi Play it Again Sam oz. PIAS. Z opusom, ki do današnjega dne obsega preko 40 albumov sta si Ka-Spel in Knight v zadnjih 40 letih pridobila širok krog oboževalcev.

Žanrski sinkretizem bi lahko označili za glavno lastnost benda, ki z neverjetno lahkoto pluje med elementi neo-psihedelije, ambientalne in elektronske glasbe, industriala, psihedeličnega folka, synthpopa, post-punka, progresive in jazza, noisa, popa ter gotičnega rocka. Vse to The Legendary Pink Dots uspešno združujejo v koncizno celoto, ki jo je marsikateri kritik označil za avantgardo. K takšni oznaki pripomorejo tudi Ka-Spelovi teksti in način njihove artikulacije, ki si je zaradi svoje specifičnosti prislužil primerjave s Pink Floyd in Sydom Barrettom. Tuje jim ni niti spogledovanje s krautrockom in prav lahko bi jih postavili ob bok zasedbam, kot so Can, Faust, Brainticket, Magma in Neu.

Vstopnina: 10€

Koncert sofinancira Mestna občina Ljubljana — Oddelek za kulturo.