Koncerti

SOFA SURFERS (Avstrija), JELLY BELLY (Slovaška) – petek, 26.10. ob 21h, Kino Šiška

Channel Zero & Kino Šiška predstavljata:
Ena zanimivejših skupin svetovne elektronske scene, Sofa Surfers, t.i. avstrijski »bogovi« mešanja elektronike in rocka, v petek, 26. oktobra, prihajajo v Ljubljano. V CUK Kino Šiška bodo predstavili svoj zadnji album »Superluminal« (Monoscope Prod., 2012), ki izide 14. septembra.
Egalitarni glasbeni kolektiv, ki so ga jeseni leta 1996 ustanovili štirje somišljeniki Wolfgang Schlögl, Markus Kienzl, Michael Holzgruber in Wolfgang Frisch, so skupni glasbeni napor že takoj usmerili v značilni DIY (Do It Yourslef – napravi sam) etos. Sofa Surfers so pravzaprav produkt tehnološke revolucije s konca osemdestih in začetka devetdesetih, ki je demokratizirala sredstva za produkcijo glasbe. Sofa Surfers lebdijo v instinktivnem razmerju med dub estetiko, breakbeat znanostjo in sledovi lastnih rock izhodišč.
Nepozabni živi nastopi virtuoznega kolektiva SOFA SURFERS, ki je poleg Tosce (Kruder in Dorfmeister) najbolj mednarodno uveljavljen avstrijski tim, združujejo vse njihove veščine in predstavljajo fantastično avdio / vizualno predstavo, katere se zagotovo spominjajo obiskovalci njihovih preteklih gostovanj, saj so ti avstrijski navdušenci našo prestolnico pred leti že zvočno okupirali, med drugim tudi s svojimi samostojnimi projekti ter DJ seti: Sofa Surfers Sounsystem (Markus Kienzl live), DJ Rainer Klang, I-WOLF live in DJ Michael Holzgruber.

Sofa Surfers sicer sodelujejo z različnimi glasbeniki na relativno novem principu skupnega muziciranja mimo velikih geografskih razdalj. Ideje in bazične koncepte pošljejo različnim pevcem, ki dodajo besedila in vokal. Tako nastajajo posnetki na poti med geografsko med sabo oddaljenimi glasbeniki. Nekateri so stari prijatelji skupine, drugi so vnesli nove in sveže ideje v glasbeni spekter skupine. Med njimi so east-coast zvezde Sensational in naš redni koncertni znanec Dalek, kot tudi prave legende, Junior Delgado in Mark Stewart ter Mani Obeya, ki s skupino sodeluje od albuma „Sofa Surfers“.
Deset let po izidu slovitega albuma Encounters (2002), razpoznavnega po HipHop/Dub-ekskurzijah v temačnejša področja soula vse do razganjajočih breakbeat ritmov, posnetega s pomočjo številnih vokalistov, je dunajski kvartet letošnji osmi večžanrsko obarvan album „Superluminal“ podkrepil z dvema glasovnima silama; staremu znancu Mani Obeya, sicer plesalcu in koreografu, se je namreč pridružil še mladi avstrijski up Jonny Sass.
Ne glede na mnoge glasbene in vokalne transformacije pa glasba multimedijskega Sofa Surfers dandanes še vedno predstavlja vse to, kar je vseskozi bila: glasbeni in čustveni »no mans’ land«, ki mu skorajda ni primerjave.
www.sofasurfers.info
www.monoscope-productions.com

V vlogi predskupine bo nastopil obetavni slovaški elektro rock bend Jelly Belly.
Predstavljajte si: mojstri zvoka, ki ignorirajo konec devetdesetih let dvajsetega stoletja, se trudijo osvoboditi mitično deželo Východné pobrežie, in to ne s pomočjo moči niti orožja, temveč samo z glasbo. „Smo Jelly Belly, indie/psihedeličen/shoegaze bend iz Košic na Slovaškem, iz dežele Východné pobrežie. Na Slovaškem in Češkem smo odigrali skoraj 100 koncertov, pred nekaj tedni pa smo nastopili na enem najboljših evropskih festivalov na prostem, Pohoda, kar nam je bilo v veliko čast. Ker smo oboževalci vinilk, smo lansko pomlad v tej obliki izdali svoj prvi EP Deaf Till 30, in sicer pri manjši češko-slovaški naredi-sam založbi-dvojčku Deadred/Starcastic.“
Vstopnina: 15 eur predprodaja / 12,00 eur (d-š-u) / 18 eur na dan koncerta
Predprodaja: www.eventim.si
in www.kinosiska.si
ter na blagajni Kina Šiška
http://www.youtube.com/watch?v=M8eFHXKSKM8
http://www.youtube.com/watch?v=LvNmAR7CPgE