Koncerti

sobota, 11. 2. ob 21.00 – LITOŠT + Shekuza

Po dokaj okrnjeni predstavitvi njihove druge plošče Time Fabric Silkworms, se zasedba treh glasbenikov in vizualca vrača tja, kjer se tudi najbolje počuti – v klubovje slovenske underground scene. V lanskem letu ste jih mogoče zalotili na kakšnem jazz festivalu ali pa ko so kot predskupina nastopili v Kino Šiška pred famoznimi Battles. Litošt je težko postaviti v nek glasbeni okvir, še težje je opredeliti njihov živi nastop. Najbolje jih je opisati kot posadko iz vesoljske ladje analognih sintetizatorjev z odpiljenim bobnarjem na čelu, ki z okrivljenim ritmom drvijo skozi vesolje, projektirano čez oder.
Litošt so:
Vitja Balžalorsky – Elektronika
Boštjan Simon – Elektronika
Bojan Krhlanko – Bobni / Elektronika
Sv. Pixel – VJ / Projekcije
Nekaj citatov:
Mladi domači trio Litošt s prvencem dokazuje, da žanrske ločnice ne igrajo več pomembne vloge. Trije glasbeniki, primarno delujoči na jazzovski in impro sceni, so akustične inštrumente zamenjali za elektroniko in se premišljeno lotili glasbe, ki bi ji sorodna izhodišča lahko našli celo v čislanem britanskem IDM-u iz devetdesetih let in v sodobnejših bass muzikah.
(Goran Kompoš, Mladina)
Litošt ustvarja neko res inteligentno zvočno gmoto, ki je pač ne gre preprosto označiti. Pa ne zaradi neke eklektičnosti neštetih žanrov, ampak preprosto zato, ker je ta glasba tako drugačna.
Drugačni so zato, ker ne potrebujejo vplivov, da lahko ustvarjajo. Drugačni so zato, ker se ne obremenjujejo z že slišanim. In predvsem so drugačni zato, ker imajo s svojo drugačnostjo dejansko nekaj za povedati. Slednje so prikazali tudi na samem koncertu. Njihov celoten set je temeljil na nekakšni svojevrstni organskosti med obema manipulatorjema z zvokom in bobnarjem.
Litošt je bend, ki na slovensko sceno prinaša dejansko neko novost. Nekaj, česar ne le, da že dolgo nismo videli – Litošt so nekaj, česar sploh še nismo videli, in to ne le pri nas.
(Tine Kolenik, Rockline)

Po koncertu rola Shekuza aka Miha Šajina, sicer producent, oblikovalec zvoka in klaviaturist, kot DJ že od 2008 drzno raziskuje temine sodobne elektronske glasbe. Po avtorskih stvaritvah za Moveknowledgement, Ewok, Intimn Frizurn, glasbi za animirane filme Koyaa in produkciji plošč za različne skupine, pa končno pripravlja tudi solo elektronski izdelek.
Vstopnina: