Koncerti

sobota, 10. 6. ob 21.00 – Japanese New Music Festival 2017

Japanese New Music Festival je predstavitvena turneja, ki se v Evropo vrača maja 2017 in v okviru katere trio Tatsuya Yoshida (Ruins), Makoto Kawabata (Acid Mothers Temple) in Atsushi Tsuyama (ex. Acid Mothers Temple) nastopajo v več različnih sestavah, in sicer kar v osmih. Skupine mešajo in dekonstruirajo raznorodne zvrsti glasbe – od psihedeličnega rocka, progresivnega jazza, klasičnih in sodobnih kompozicij, do eksperimentalne in etno glasbe. Njihov zvok je brezsramno težko opredeljiv, v njem pa je nedvomno mogoče začutiti sledi Franka Zappe in njegovega prepričanja, da je humor bistven del glasbe. Vsak član prinaša bogastvo glasbenega učenja, znanja in izkušenj, postava na letošnji turneji pa so zasedbe: Ruins Alone, Acid Mothers Temple SWR, Akaten, Zoffy, Zubi Zuva X, Psyche Bugyo, Atsushi Tsuyama Solo, Makoto Kawabata Solo.

TSUYAMA ATSUSHI solo Tsuyama je najbolj znan po svojem pošastnem basu v Acid Mothers Temple in neverjetni tehniki kitare in vokala. Na potovanjih po svetu se je dodobra spoznal s tradicionalnimi stili kitar in vokalov, značilnimi za Evropo in Azijo, ki jih reinterpretira po svoje ter z močnim liričnim smislom ustvarja lep, a sočasno čuden “ponaredek tradicionalnega” glasbenega sveta. Pred kratkim je razkril svoj “prog.rock> blues-ization načrt”. Razstavil je mojstrovino progresivnega rocka in jo prestrukturiral kot improvizirani blues.
KAWABATA MAKOTO solo Kawabata Makoto je najbolj znan kot hitri, demonski noise-fuzz kitarist Acid Mothers Temple, aktiven pa je tudi kot edinstveni drone kitarist. Črpa iz velikega rezervoarja izvirnih tehnik, ki vključuje tudi metal glissando in uporabo loka, s katerim prikliče zvoke godalnega ansambla ali orkestra, njegovega dela na tem področju pa ni mogoče enostavno kategorizirati kot minimalno, brneče ali eksperimentalno. Težko je verjeti, da lahko ena sama kitara ustvarja sonične svetove, ki so tako polni meditativne in elegantne globine.
RUINS ALONE (Yoshida Tatsuya solo) Yoshida je eden izmed bolj inovativnih bobnarjev / skladateljev / improvizatorjev na Japonski novi glasbeni sceni. Dvojec RUINS, ki sta znana kot pionirja drum & bassa, je Yoshida ustanovil leta 1985. Melodije dvojca so zapletene in skrivnostne, besedila pesmi pa so v jeziku, ki sta ga izumila sama. Ta divja, težka, napeta, hitra, akutna in nasploh močna zasedba nikoli ne zveni, kot da v njej igrata le dva. RUINS je trenutno brez basista, Yosihida pa tako igra RUINS ALONE, in sicer skladbe dvojca RUINS ob spremljavi samplanega basa.
Zubi ZUVA X (Yoshida / Tsuyama / Kawabata) Ekscentrična a cappella zasedba, ki zajema iz glasbene tradicije od gregorijanskega korala do etno glasbe, od to do-wopa do hardcore kričanja, pri čemer se močno naslanja nepravilne ritme in poliritmiko. Vse vrste idej in odklonska muzikaličnost na glavo postavijo vse, kar pojmujemo pod izrazom a cappella. Njihova povsem nesmiselna besedila in obupani performansi vržejo občinstvo v brezno smeha in občudovanja. Koncept “pevske sposobnosti” postane nesmisel.
AKATEN (Tsuyama / Yoshida) Moto zasedbe, ki je bila ustanovljena leta 1995, je “neodgovornost in površnost”, v njej pa se Tsuyama in Yoshida zlahka osvobajata uroka tradicionalne resnosti v umetnosti. Vsakdanje stvari, kot so škarje, zobne ščetke, zadrge, kamere in plastenke, uporabljata kot tolkala, čeznje pa ves čas kričita njihova tržna imena, ter tako napravita “pesem”, ki je v skladu s konceptom nizkih stroškov in maksimalnega zvočnega učinka. AKATEN je experimentalna malotrgovinska punk skupina, ki zagotavlja zvočne podobe poceni in preprostega vsakdanjega življenja.
ZOFFY (Tsuyama / Kawabata) Glasba dvojca Zoffy, ustanovljenega 1988, jasno nakaže tako na poglobljeno glasbeno znanje njegovih članov, in sicer skozi njun improvizirano izvedbo trubadurske in evropske tradicionalne glasbe, kot tudi prek njune globoke ljubezni do rocka, ki se manifestira v obliki destruktivnih coverjev klasičnih rock skladb, ki ne zvenijo več kot nič drugega razen ZOFFY. Skupina meni, da je humor bistvenega pomena v glasbi, njihov edinstven nastop pa ne ubira uhojenih poti. Je to Ultima Thule, ki ga rock glasba že tako dolgo čaka?
PSYCHE BUGYO (Tsuyama / Yoshida / Kawabata) Mešanica dveh stvari, ki jih ima Atsushi Tsuyama najrajši: japonskih samurajev in ninja kostumskih dram ter britanskega rocka od sredine 60. do sredine 70. let. Besedila teme iz kostumskih dram naslavljajo s tipičnim Tsuyaminim humorjem, glasba pa ostaja hardcore avtentičen britanski rock zlate dobe. Kar nastane, je skrajna, nadvse osebna rock fuzija Vzhoda in Zahoda! Posebno postavo na tej turneji dopolnjujeta še Tatsuya Yoshida na bobnih in Makoto Kawabata na basu.
ACID MOTHERS TEMPLE SWR (Kawabata / Tsuyama / Yoshida) Acid Mothers Temple so bili hitro oklicani za največjo in najbolj ekstremno tripersko-psihedelično skupino na svetu. Njihove izdaje so se z neverjetno hitrostjo pojavile na številnih svetovnih založbah, veličastnost njihovih živih nastopov pa je postala legendarna. SWR je najbolj močna bojna postava AMT družine do sedaj. Sestavljajo jo Tsuyama in Kawabata iz originalnih AMT in Yoshida iz Ruins. Njihov uničujoče akutni freakout zvok bo do kraja uničil svetovne legije wannabe psihedeličnih skupin.
V sodelovanju z društvom Touhou.
Vstopnina: 12 eur z rezervacijo / 15 eur na dan dogodka