Literarni večeri

Pogovor ob izidu knjige Mance – Tajna starog hrasta

Dogodek ob izidu knjige o življenju in delu enega najintrigantnejših ustvarjalcev hrvaške glasbene in likovne scene Milana Manojlovića – Manceta. Z avtorjem se bo pogovarjal Igor Bašin – BiGor.

Dogodek se bo odvil v Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi ulici.


Vstop prost.


Avtor monografije je Kornel Šeper, član dolgožive zagrebške skupine Šumski, eden od ustanoviteljev kultnega zagrebškega kluba Močvara in založnik vseh Mancetovih albumov. Z njim se bo pogovarjal domači recenzent knjige Igor Bašin – BiGor.

“Ta knjižni špeh preprosto sodi na polico vsake kulturno-umetniške ustanove, ki da kaj nase, na polico vsakega navdušenca nad umetnostjo” – Igor Bašin, nova muska

Dogodku sledi koncert zasedbe Šumski v klubu Channel Zero, vabljeni!

O knjigi
Knjiga Mance – Tajna starog hrasta ne le predstavlja kultnega glasbenika, temveč celostno umetniško pojavo, ki deluje izven vseh trendov.

V šestih letih raziskovanja in sodelovanja z Mancetom je Šeper skupaj z Aleksandrom Zografom ustvaril zbirko večinoma neodkritih ali razpršenih materialov umetnika, ki ni nikoli resno razmišljal o trajnem dokumentiranju svojega dela. Knjiga obsega 480 strani in je zasnovana v formatu plošče s čudovitim oblikovanjem Tomsilava Vranića Vrane. Tajna starog hrasta prinaša številne eseje, stripe, intervjuje, fotografije, pesmi, plakate in risbe. Med njimi so tudi prispevki Manceovih sodobnikov, kot so Zlatko Burić Kićo, Darko Rundek, Davor Gobac, ter mlajših ustvarjalcev, kot so Ivan Marušić Klif, Marko Pogačar, Tatjana Gromača ali Miki Solus. V knjigi najdemo tudi prispevek ameriškega glasbenika Jonathana Richmana, ki si z Mancetom deli naivno poetiko svojih del.