Klubski večeri

petek, 24.04. ob 23.00 – Filter x CUF: HI5GHOST (VB)


HI5GHOST (Bandulu / Sureskank / PaperCranes, UK) Filter x CUF DJs
Za primeren zaključek 2. sezone Filter x CUF dogodkov v klubu Channel Zero bo poskrbel eden najperspektivnejših akterjev novega vala instrumentalne grime scene in član uveljavljene založbe Bandulu, bristolski producent Hi5ghost.
Grime po nekajletni odsotnosti izven meja londonskega podzemlja v zadnjih letih doživlja preporod in spet postaja stalnica v klubih ne le v Veliki Britaniji, temveč po celem svetu. Za to je zaslužna vrsta mladih producentov, ki so uporabili dediščino beatov, namenjenih za grime MCje, in jo s svežim pristopom uspeli pretvoriti v samostojno instrumentalno glasbo. V zadnjem času se nad grimom navdušujejo predvsem čez lužo, o čemer priča npr. sodelovanje Flatbush Zombies z grime MCjem Skepto ali pogosta uporaba klasičnih grime elementov v podlagah producentov novodobnega ameriškega hip hopa, kot je npr. Metro Boomin.
Hi5ghost je svojo pot začel že zelo mlad, ko je pod imenom Sparkerboi deloval kot MC in host klubskih dogodkov kolektiva Sureskank, ki od leta 2006 velja za eno gonilnih sil bass, grime in dubstep scene v Bristolu. Toda kmalu je opustil mikrofon, se pod mentorstvom težkokategornikov Kahna in Neeka resneje lotil glasbene produkcije in pristal na njuni vinilni založbi Bandulu Records. Hi5ghostova prva samostojna izdaja pri Bandulu, neusmiljeni grime banger Kung Fu Kick, je že pred uradno vinilno izdajo aprila 2014 postal dubplate klasika v britanskih in tujih klubih, na remix izpod prstov Kahna in Neeka pa je kasneje skočil tudi popularni londonski MC P Money. Po tem, ko se je nekajkrat pojavil na izdajah založb, kot sta Tumble Audio in Durkle Disco, je Hi5ghost oktobra lani ustanovil lastno založbo PaperCranes. Predstavil jo je z debitantsko izdajo singla Duppy Maker / Teflon, pod katerega se je poleg njega podpisal Trends, še en obetaven britanski producent, znan po rednem sodelovanju z legendarnim Spookyjem.
Hi5ghost za letošnje leto zaenkrat napoveduje sodelovanje z MCjem Rikom Danom in nov material pod aliasom Wu Yen, opazili pa so ga tudi organizatorji največjih festivalov, saj je bil pred kratkim potrjen kot eden izmed nastopajočih na letošnjem Outlook Festivalu v Puli.
Za uvod in zaključek v grime kontekstu s skoki v ostale žanre, ki jih je običajno mogoče slišati na Filter x CUF dogodkih, bo poskrbela ustaljena ekipa Filter x CUF DJev.
Soundcloud
Vstopnina: 6 eur