Koncerti

*Krom: Zevin, Kai Virtual & Ascyth + Gabi98 DJ SET

Showcase aktualnega novega vala domačih post-internetnih (hyper)pop ustvarjalk in ustvarjalcev. 

👹 Zevin 👹 Kai Virtual 👹 Ascyth 👹 Gabi98


Vrata: 20.00; koncert: 20.30
Vstopnina: 10 EUR


“Krasni novi pop” je bil prvi množični glasbeni pojav, ki je slovensko popularno glasbo v 80. letih sinhroniziral s svetovnimi tokovi. Njegova ambasadorja sta bila takrat kultni ljubljanski festival Novi rock in legendarna zasedba Videosex, a je večina pop ustvarjalcev in ustvarjalk v kasnejših desetletjih zapadla v (pod)povprečeni komercialni šund. Pop je dolgo veljal za žaljivko, bil je no-go area, potencialno je lahko alternativcem kvečjemu predstavljal tajni guilty pleasure… skoraj vse do danes. Minilo je več desetletji, preden so se na slovenski sceni pojavile nove generacije, ki so strastno posvojile sodobne post-internetne pop izraze in končno sprožile novi val “krasnega novega popa”, ki v boomerskih ušesih po pravilu izpade “neposlušljiv”, “obupen”, preprosto “grozen”. 

Zato vas vabimo na trojni koncert groznega novega popa! Prvi *Krom koncertni večer, ki je nastal v sodelovanju s festivalsko serialko Žmoht, je posvečen aktualnemu valu domačih post-internetnih (hyper)pop ustvarjalk in ustvarjalcev. Ascyth vam bo manifestiral svojo vizijo transhumanističnega popa, Kai Virtual vas bo bombardiral s svojimi bengerji iz presečišča glitchcora in cloud trapa, Zevin vas bo omrežila s svojim futurističnim balkanskim popom, za konec pa bo Gabi98 poskrbel še za zaključni hit parade, da se noč ne bo končala prehitro.

ZEVIN
Zevin je hipertalentirana mladenka, ki svoje nekonvencionalne hitiče nadgrajuje z nadpovprečno izvirnimi besedili. Kot samorastniška vizionarka sodobnega popa je pozornost balkanske scene ujela z edinstvenimi videospoti za pesmi, kot sta “Kroz okean” (izšel je, ko je bila stara samo 16 let) in “Njam njam”, ki jih je režirala sama. Je ena redkih regionalnih predstavnic hyperpop estetik, pri čemer ji pomaga producent Dvided21. V njenih komadih se igrata z različnimi stili in eksperimentirata z nevsakdanjimi zvočnimi kombinacijami. Njeno poslanstvo je izboljšati balkansko glasbeno sceno in jo narediti bolj edinstveno.

 ASCYTH
Neumestljivi producent in varovanec založbe Nimaš Izbire Ascyth je eden prodornejših predstavnikov (ob)robnih odvodov aktualnega pop izrazja. Njegov letošnji EP “Life of a Prince” zaznamujejo bleščeča postinternetna estetika, spolirana (hyper)popovska zvočnost in lebdeči atmosferični momenti. Ascyth nam predstavlja svojo vizijo novogeneracijskega, če želite transhumanističnega popa, ki ga definirajo hiperdigitalne, pikselirane, prelivajoče se zvočne barve, kiborški vokali, ki brišejo meje med človekom in robotom, ter občutek osamljenosti v kiberprostoru.

KAI VIRTUAL
Kai Virtual se je na domači post-internetni sceni pojavil med obdobjem lockdowna na raznih Minecraft rejvih, kjer je opazno odstopal od ostalih. Z mešanjem različnih stilov in vplivov sodobnih trap estetik je hitro pokazal svojo kreativno fleksibilnost. Njegovi komadi v slovenščini in angleščini vključujejo tako melanholične balade kot tudi bengerje, pri katerih so v ospredju glomazni basi in minimalistična produkcija. Z zavidljivo diskografijo, ki obsega EP-ja “WINTERKAI//VIRTUALTEARZ” in “Social Butterfly”, album “aftergL0” in najnovejšo kompilacijo ‘’Brez Obraza’’, Kai Virtual na domačo sceno prinaša sodobno svežino. V Channelu se bo predstavil s premiernim solo nastopom, obetajo pa se tudi razna gostovanja.

GABI98 (DJ set)
Gabi98 je koordinator kolektiva Nimaš Izbire, s katerim soustvarja seriji klubskih večerov *Krom in Štrom na Metelkovi, v Klubu K4 in drugod, organizira modne izdaje in se ukvarja z digitalno umetnostjo. Kot DJ in producent operira s širokim spektrom podzemne internetne elektronske glasbe, ki se razteza od ambientalnih zvočnih pokrajin do hardcore rejv ritmov. Najraje se giba nekje med trancersko nostalgijo dvatisočih, kaotičnostjo sedanjosti in apokaliptičnostjo prihodnosti. Njegovi seti so polni nepričakovanih obratov, nenavadnih kombinacij in navdušujočih glasbenih selekcij.

– – – – –

Večer je organiziran v sklopu festivala ŽMOHT 2022, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.