Koncerti

GOLEM (Hr / Slo), promocija albuma “Trokut” – četrtek, 12.1. ob 21h

Dubstep/Rock/Reggae/Dub/Balkan/Electronica
Hrvaška skupina Golem je nastala na podlagi sodelovanja producentov Tomec & Grabber, iz katerega sta se razvili predelava pesmi „Milion“ skupine Boa ter ideja težke „crossover“ elektronike in električnih kitar, ob čemer pa besedila, čeprav zapisana v drugem kontekstu, zelo nazorno rišejo trenutno politično situacijo. Svoj vokal k novozastavljenemu projektu je dodal Yuri iz zasedbe Stillness, ki se je s svojim osebnim stilom petja odlično spoprijel z nalogo. Zgodilo se je, da se je sodelovanje nadaljevalo in se dokončno utrdilo na prvem snemanju v Splitu leta 2010. Golem, kot pravijo fantje iz benda, simbolizira brezdušna telesa, ki brezpogojno poslušajo zapovedi svojih okultnih kreatorjev-gospodarjev in se aktivirajo in deaktivirajo šele na točno določene signale.
Naslov prvega album „Trokut“, ki je pravkar izšel za hrvaško založbo Aquarius Records, asociira na povezavo energetsko-zemljepisnega prostora Zagreb-Pula-Split (in njihovih rodnih krajev), ki je bil skozi zgodovino sicer zanimiv različnim silam, a je vsem ves čas odgovarjalo, da ta trikotnik ostane nepovezan ter da ostaja konstantna tenzija in nepotrpežlivost med Zagrebom, Dalmacijo in Istro. Inspiracije za tekste jim torej ne manjka, na albumu, na katerem gostujejo
Chakka, Popay, Vojko Vrućina in Magelano, in najdete tudi predelavi od Boe “Milion” in Rambo Amadeusa “šakom u glavu”, pa se stapljajo različni glasbeni stili od punka do dubstepa.
Poleg Chakke, ki je medtem postal četrti stalni koncertni član Golema, pa sta v hrvaško navezo vskočila tudi domača glasbena mačka Peter Dekleva in Andrej Zavašnik – Zava.
Golem v polnokrvni postavi kmalu pričakujemo v Channel Zeru, kjer se bo v sklopu promocije albuma „Trokut“ v četrtek, 12. januarja z ljubljanskim koncertom pričela tudi njihova promocijska turneja po bivših jugoslovanskih republikah.
Zasedba: Yuri, Chakka, Krešimir Tomec, Marco Grabber, Peter Dekleva in Andrej Zavašnik – Zava.
Video material:
Poštovana gospodo
Ledeno doba
Trokut (album preview)
Golem u Močvari (koncert uživo)
TV Reklama (Hrv)
TV Reklama (Slo)
Fanpage: www.listn.to/golem

Založba: Aquarius Records
Vstopnina: 6 eur