Koncerti

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR vs DIRTY THREE – sreda, 14.11. ob 20h v CUK Kino Šiška


Channel Zero in Kino Šiška ponosno najavljata ekskluzivni “double bill” dveh izmed največjih fenomenov post-rocka. Isti dan na istem odru – zastavonoše kanadske Constellation post-rock scene GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR ter izjemni avstralski intrumentalni trio DIRTY THREE pod taktirko Warrena Ellisa, sicer prve brade Grinderman! Edinstven trk dveh božanstev instrumentalnega rocka, ki ga v tem letu lahko vidite samo v Kinu Šiška!
Časovnica / timing: 20.00 vrata / doors 20.30 DIRTY THREE 22.00 GY!BE
Vstopnina: 25 eur predprodaja / 20,00 eur (d-š-u) / 27 eur na dan koncerta
Predprodaja:
www.eventim.si
in
www.kinosiska.si
ter na blagajni Kina Šiška
Kanadski post-rock orkester Godspeed You! Black Emperor, ki si je nadel ime po neki japonski motoristični tolpi, je nastal v letih 1993/94 v Montrealu iz ostankov tedanje hardcore scene. Usmerjen v svojevrsten instrumentalni minimalizem pod vplivi progresivnega rocka, punka in klasične glasbe je skrivnostni kolektiv v svojem najbolj ustvarjalnem obdobju ponudil štiri albume in eno samoizdano kaseto. Svojo glasbeno usmeritev – dolge, večslojne ambientalne skladbe, katerih temačnost in občutek onostranstva podčrtava uporaba nasnetih zvokov, pripovedovanja in terenskih posnetkov, ki jih na živih nastopih spremljajo še filmske projekcije, so začrtali z drugi albumom f#a#∞, New Musical Express pa ga je uvrstil med 50 najboljših albumov leta 1997. V Ljubljani smo jih videli v času, ko so predstavljali svoj zadnjo ploščo Yanqui U.X.O. (2002), leto kasneje pa oznanili skupno ustvarjalno prekinitev za nedoločen čas. Sicer bi za kanadske enigme težko trdili, da so v času njihove odsotnosti popolnoma izginili iz glasbenega obličja, saj so se njihovi člani razpršili po mnogih drugih skupinah in projektih. K nam so se kasneje še večkrat vrnili v postavi Silver Mt.Zion, ki operira z dokaj sorodnim zvokom, eden vodilnih članov in vokalist SMZ Efrim Menuck pa je v lanskem letu presenetil z odličnim solo prvencem.
Na veselje mnogih oboževalcev, ki skorajda niso več upali, da bodo enega najbolj originalnih in vplivnejših post-rock orkestrov še kdaj uzrli na koncertnih prizoriščih, kaj šele slišali kaj novega, pa je pred dvema letoma odjeknila novica o njihovi vnovični združitvi, podprti z „reunion“ koncertom in kuratorstvom festivala ATP Nightmare Before Christmas v Angliji ter obsežni turneji po obeh kontinentih. Skupina trenutno pri matični založbi Constellation snuje material za težko pričakovano novo ploščo, v Ljubljani pa jih bomo gostili v okviru letošnje jesenske evropske turneje.
http://cstrecords.com/gybe

Prva brada Grindermanov – Warren Ellis s svojim unikatnim violina-kitara-boben triom Dirty Three, ki se po šestih letih vrača z albumom “Toward The Low Sun”.
Šest let po izjemnem albumu Cinder, se violinist Warren Ellis, kitarist Mick Turner in bobnar Jim White vračajo z novim albumom Toward The Low Sun , ki je izšel pri njihovi dolgoletni založbi Bella Union.
Šest let premora med prejšnjim in novim albumom označuje šest let aktivnosti članov benda v drugih projektih. Warren Ellis
je intenzivno razgrajal naokoli z Nickom Caveom in Bad Seeds oziroma Grinderman, s katerimi smo jih v soorganizaciji Kina Šiška videli pred dvemi leti tudi v Ljubljani.
Jim White je nenehno na turnejah z izvajalci kot so Cat Power, Bonnie Prince Billy, Nina Nastasia in PJ Harvey, Mick pa se v Melbourneu posveča vizualni umetnosti in je izdal album Blue Trees.
Kljub tej frenetični aktivnosti na vse strani je bila vrnitev nujna in težko pričakovana! “Toward the Low Sun” je kakofonična eksplozija napetosti in emocije. Surova energija in sublimna občutja zlita v eno. V Warrenovih besedah, “ Pri Dirty Three je vedno šlo za način, kako mi trije igramo skupaj in kako se eden od drugega hranimo. Hoteli smo se zopet vrniti k bolj improviziranemu in instiktivnemu pristopu, kot so ga imele naše prve plošče.”
In res, Toward The Low Sun zveni kot prvovrsten punk avan-garde art-jazz album. In v živo so ostali kar so bili – neubranljiva živa sila svoje kategorije, ob kateri ženske omledevajo in moški ihtijo.
Ne zastirajte svojih oči… glejte in izpostavite se direktno mojstrovini Toward The Low Sun in boste izkusili kako žgejo Dirty Three!