Koncerti

GOD IS AN ASTRONAUT (Irska) @ Kino Šiška – petek, 08.04. ob 21h

predskupina: COMA STEREO (Slo)

Kino šiška
petek, 8.4. ob 21h
www.kinosiska.si Vstopnina: 15 eur / 18 eur na dan koncerta Prodaja vstopnic: www.eventim.si ter v vseh Eventimovih poslovalnicah Vsake toliko časa se pojavi skupina, ki potrjuje, koliko kreativnosti in domišljije premore instrumentalna rock glasba in kako dih jemajoč je lahko rezultat, ko je seveda narejena s pravim občutkom. Prav tako so čudni načini, preko katerih se lahko srečamo z novimi skupinami in novo glasbo, ki te s svojo magijo zasvoji v trenutku. Atmosfero, ki jo s spontano preprostostjo ustvarja irski zasedba God Is An Astronaut, je skorajda nemogoče opisati z besedami, in prav lahko bi o njenih čarih in lepoti razpredali stran za stranjo, pa se ne bi približali dovolj natanči opredelitvi. Vseeno lahko nekako površno strnemo, da se epska post rock formacija, ki v petek, 8.4. prihaja v Kino šiška, nekoliko naslanja na space rock vzorce Pink Floyd, ki jih prepletajo s težjimi podlagami atmosferikov, kot so naši stari japonski znanci Mono. Glasbo GIAA odlikujejo lepe zasanjane melodije, am bientalni vokali, dinamični komadi ter obsežna uporaba vizualij, ki dopolnjujejo njihove žive nastope. God Is An Astronaut sta leta 2002 kot studijski projekt zasnovala brata dvojčka Torsten in Niels. K ljub velikemu zanimanju glasbenih založb sta se že v samem začetku raje odločila za neovirano ustvarjalno pot pri lastni založbi Revive Records ter že istega leta presenetila s prvencem “The End of the Beginning”.

S prihodom bobnarja Lloyda Hanneya , učenca jazz legende Johnnyja Wadhama, se je ritmično ojačana postava prelevila v pravo A/V koncertno poslastico, o kateri se je hitro širil sloves od ust do ust, širša medijska razpoznavnost, ki je leta 2005 botrovala odličnemu drugemu album ” All Is Violent All Is Bright”, pa je božje kozmonavte ponesla direkt v prostrano vesolje, po katerem uspešno plujejo še dandanes. GIAA so v času delovanja objavili pet albumov, en EP in nekaj singlov, po lanski izdaji “Age of the Fifth Sun” pa so v svojo magijo vpletli še četrtega člana, s katerim se tudi odpravljajo na bližnjo evropsko turnejo. Čeprav se značilen razpotegnjen zvok irskih sanjačev skozi čas ni kaj veliko spreminjal, pa svoje popolne in neposredne instrumentacije iz albuma v album uspešno plemenitijo s prostrano atmosferiko, napetostjo in melodramo, kar skupini, ki vokale v glasbo vključuje kot prav poseben instrument, daje še dodaten emocionalni pečat. Kot zanimivost naj menimo, da sta zadnji dve razprodani evropski turneji skupino dobesedno zacementirale med pet najodmevnejših instrumentalnih post rock skupin, na glasbenem portalu Last.fm pa so pristali na lestvici med top 90imi svetovnimi skupinami. Zasedba: Torsten Kinsella (kitara)
Neils Kinsella (bas)
Lloyd Hanney (bobni)
Jamie Dean (piano, klaviature) http://www.youtube.com/watch?v=fZltd_nz2ag www.godisanastronaut.com www.myspace.com/godisanastronaut
www.superadmusic.com/god Diskografija: www.discogs.com/artist/God+Is+An+Astronaut

štajerska trans galaktična naveza Coma Stereo se po space rock prostranstvu giblje od leta 2004, še preden pa je svojo stalno rezidenco našla v mariborskem kulturnem centru Pekarna, od koder njeni člani pod DIY etiketo Solar Pulse Music izdajajo svojo glasbo in organizirajo koncerte, pa je že odigrala nekaj uspešnih koncertov na domačih odrih in pred skupinami, kot so The Silver Mt. Zion Orchestra & Tralala Band in Damo Suzuki. Z elektroniko podprto post rockovsko glasbo, ki so jo leta 2006 v vinilni in digitalni obliki zabeležili na prvencu “Binary Ending”, so Coma Stereo v letu 2009 odlično nadgradili s kozmičnim naslednikom “Transgalaktika”, na katerem se stapljajo tako pionirska Kraftwerk elektronika, kraut, sympho in space-rock, psihadelija in ambientalna glasba kot sprehodi preko širokega razpona postrokovskih žanrov. Kvartet, ki ga sestavljajo:
Tomaž Kurež (vokal, kitara),
Domen Repnik (bobni),
Sašo Stamatovski (klaviature) in
Marko širec (bas, klaviature) svoj odrski tempo ves čas vzdržuje s turnejami tako po Balkanu, kjer so se že potepali z Experimental Dental School in 31 Knots, kot po evropskih mestih, v domačem klubskem prostoru pa so poleg matične zasedbe dejavni tudi v okviru stranskih projektov Nina Bulatovix in Dinozaver. Trenutno pripravljajo material za prihajajoči tretji album, producentsko taktirko pa bodo tudi tokrat zaupali zagrebškemu Kramasonik studiju. www.comastereo.com
www.myspace.com/comastereo
http://comastereo.bandcamp.com