Razstave

name: Mine is smaller than yours

Predstavitev najmanjšega grafita na svetu v najmanjši galeriji v Evropi.

Naslov videa, ki prikazuje postopek izdelave nanografita je vezan na zgodbo grafitarja iz Lyona, ki je trdil, da ima najmanjši grafit na svetu in mu ga je izdelal njegov oče mikrobiolog. Vendar ga je Name: ugnal za nekaj mikronov in je za sedaj avtor najmanjšega nanografita na svetu. Pronicljiv nanografit na lyonskem glavnem trgu priča o tekmovalnosti, zbadljivosti in šaljivosti grafitarjev z napisom »Mine is smaller than yours«.

Na 13 ikoničnih lokacij v Milanu, Zürichu, Lyonu, Parizu, Londonu, Amsterdamu, Eindhovnnu, Berlinu, Pragi, na Dunaju, Celovcu, v Mariboru in Ljubljani je Name: postavil najmanjše, s prostim očesom nevidne grafite.

Grafitersko sceno že iz 80ih, ko je bil čas njenega razcveta v New Yorku, zaznamujejo bitke grafiterjev za presežnost (lastnih) grafitov v vseh možnih parametrih (velikosti, barvitosti, številčnosti, novih stilih tipografij) in za umestitev le teh na najbolj izstopajoče lokacije. Ob vedno obstoječih uličnih borbah za grafitersko mesto pod soncem si je Name: zagotovil vidno pozicijo s spretnimi potezami. Z razvojem nanografitov, najmanjših grafitov na svetu, je humorno presegel velikost drugih grafitov v smer nanokozmosa. Kot drugo je svoje grafite pozicioniral na zelo vidne, izredno drzne in prometno pretočne lokacije tudi v največjih prestolnicah evropskih držav. Nanografiti se neposredno navezujejo na lokacije, ikonične spomenike v njihovi bližini oz. na situacije, v katerih se je avtor znašel na svojih potovanjih. Prav velikost je med elementi, s katerimi Name: provocira subkulturo, v kateri je odrasel; z nanografiti enostavneje zaseda najboljše lokacije v mestih ter ob enem nasprotuje vizualnim in produkcijskim standardizacijam, ki določajo, kaj je grafit in tako procese grafitiranja razširi na razpravo o okvirih grafitarske subkulture in v lastno prakso povabi umetnike, da ustvarjajo umetnine v nano dimenzijah.

Name: transmedijsko pristopa k povezovanju novih tehnologij s klasičnimi mediji. Grafit kot stensko tipografsko poslikavo dopolni s sodelovanjem z znanstveniki Nanocentra, vendar ne le za izvedbo nanografitov, ampak skozi medij opozori na možnosti uporabe nanotehnologije in njeno bodočo vlogo v gospodarskem, medicinskem, političnem in kulturnem polju ter v nadzoru družbe na nano ravni.

Interaktivna video inštalacija vabi gledalce, da iz pogleda na mestne vedute z približevanjem platnu in hojo po črti pokukajo v nanosvet običajnih arhitekturnih elementov, kjer jih čakajo sporočila nanografitov.

Vstop prost.

fb event: https://www.facebook.com/events/2677294839070061