Koncerti

FV FESTIVAL 2013 – petek, 28.06. ob 21h

ROCK’N’ROLL NA POTENCO GUITAR WOLF (japonska, punk/ rock) MY BUDDY MOOSE (cro, americana/ garage/ indie TWIN ARROWS (F, blues/ rock) RIDE ON (slo, garage/ punk/ rock) NESEBAT (slo, alternative/ rock) DJ HIBARI (slo)
Ponovno se bliža tradicionalni FV festival, ki se bo tokrat odvijal v ljubljanskem Channel Zeru na Metelkovi. V petek 28. junija, TOČNO ob 21h, bo neoporečna sodobna rock’n’roll ustvarjalnost izbruhnila v vsej svoji raznolikosti. FV festival se je v dobrem desetletju uveljavil kot osrednja rock’n’roll prireditev v našem okolju. V zadnjem obdobju je v domačem okolju bolj malo pristnih rock’n’roll dogodkov in tudi zato FV festival ostaja osrednjega pomena za razvoj sodobnih rock’n’roll praks.
Že večkrat je bilo izpostavljeno, da tovrstno rock’n’roll srečanje predstavlja ključno stičišče pristnega rockovskega izražanja v naših krajih. Tradicionalno, vsakoletno mednarodno slavljenje sodobnega rock’n’rolla služi kot odlična priložnost za odkrivanje svežih idej in novih rock’n’roll potencialov. Tudi tokrat nastopajoči bendi obetajo osvežujočo dozo pristnega rockovskega izraza. V Channel Zeru bo konec junija resnično vročično vzdušje.
Zvezde tokrat prihajajo iz Japonske. Guitar Wolf so prava zvočna rock’n’roll eksplozija. V svojem dolgoletnem delovanju so si ustvarili kultni status na mednarodni rock’n’roll sceni. Guitar Wolf predstavljajo neoporečno legendo japonskega garažnega rocka. Tokijska trojica s svojim kitarskim hrupom navdušuje že vse od leta 1987 in očitno so neuničljivi. Guitar Wolf so rock’n’roll divjaki, ki prihajajo z drugega planeta. Oblečeni v črno usnje od glave do pete, s sončnimi očali in neizmerno količino briljantine v laseh se petelinijo na odru kot pravi rockovski demoni. Svoj prvi album “Wolf Rock” so izdali že daljnega leta 1994 in to seveda za Goner Records, Erica Obliviana. Pravijo, da igrajo “Jet Rock’n’roll”. Njihovi albumi so čista eksplozija neposredne kitarske rock’n’roll distorzije, ki je okrepljena s kričečim vreščanjem japonske angleščine. S svojim razvratom slavijo velikane kot so Ramones, Johnny Thunders, Link Wray, Motörhead ali celo Joan Jett. V devetdesetih so Guitar Wolf postali zaščitni znak japonskega vala punk rock’n’roll bendov. Skupaj s Teengenerate, 5.6.7.8.’s in s številnimi drugimi so zgradili mogočo japonsko punk rockovsko sceno. Njihovi nastopi so bili od nekdaj glasni, razvratni, in neposredni. S svojim zvočnim udarom so razvneli tudi najbolj zahojene in zafrustrirane. Tudi njihovi albumi so z leti postali vse bolj kleni in nič manj divji, ter glasni kot je bil njihov prvenec. Toda nesreča ni počivala niti v primeru Guitar Wolf. Leta 2005 je po ameriški turneji, zaradi srčne kapi umrl njihov basist Bass Wolf – Billy. Leta 2007 je težki rock’n’roll življenjski ritem ustavil tudi kitarista Seijia. Potreben je bil dvoletni počitek in leta 2010 so se Guitar Wolf vrnili z neustavljivo energijo, polni moči, ko se jim je pridružil basist UG. Takrat so na evropski turneji tudi promovirali svoj deseti studijski album “Space Battleship Love”.
Druga atrakcija letošnjega festivala so reški rockerji My Buddy Moose. Pred kratkim so izdali svoj izjemen tretji studijski album. Bend je v več kot dobrem desetletju zgradil čvrsto zvočno celoto, ki se nadgrajuje vse od njihovega prvenca iz leta 2006.
V njihovi zvočni izraznosti je bilo na začetku veliko več garažno rockovske ostrine in neposrednosti, osrednja nit pa se je z leti spletla v smeri tradicionalne ameriške rockovske zvočnosti. Vplivi countryja, rythm & bluesa, južnjaškega rocka, folk rocka in power popa so se povezali v čvrsto glasbeno opojnost. Leta 2010, ko je izšel njihov drugi album Wonderful Feeling of Emptiness, so bili že zelo prepoznavni. Nadgradili so svojo zvočno dinamiko. Nekoliko so se oddaljili od rockovske ostrine in se veliko bolj posvetili tradicionalnemu zvoku ameriškega rocka. Ustvarili so nekaj izjemno zapeljivih skladb, ki so poslušalca popeljale v svet rockovske lirike. My Buddy Moose danes veljajo za enega od najbolj dorečenih hrvaških rock’n’roll bendov. Tretji album Rečanov Shine! Shine! Shine! predstavlja nadgradnjo njihove izraznosti. Združili so oba rockovska principa, tako neposredno ekspresivno moč, kot tudi lirični opoj. Rečani znajo s svojo razgibano, dinamično glasbeno ustvarjalnostjo zelo prepričljivo zajeti vse pasti rahločutnih človeških odnosov. Predvsem navdušujejo njihovi dinamični, melodični aranžmaji, ki so oplemeniteni z izvrstnim dopolnjevanjem vseh članov zasedbe. My Buddy Moose igrajo odličen rock’n’roll, ki poslušalca takoj zasvoji z melodično bližino, spevnimi vokali in spontanimi kitarskimi akcijami. Svoje tradicionalne rockovske smernice je bend uspel spretno nadgraditi z močnimi elementi energičnega power popa.
Tretji predstavniki prihajajo iz Pariza. Francoski blues rockerji Twin Arrows so nastali leta 2008. Osrednja vloga pripada prodornemu glasu pevke Eleonore Michelin, ki navdušuje s svojim brezkompromisnim nastopom. Bend sestavljata še kitarist, pevec in klaviaturist Alexandre Saumont in drugi kitarist Aurélien Indjoudjian, ter ritem sekcija basista Jean-Marca Filipea in bobnarja Pierrea Chatela. Gre za svežo rockovsko zasedbo, ki je lani izdala svoj prvenec. Surova blues rockovska zgodba se plete skozi njihove dinamične komade. Trenutno svoj prvenec vročično predstavljajo na svoji prvi evropski turneji. Francoska peterica bo prav gotovo dobra protiutež podivjanim Japoncem Guitar Wolf in melodičnim My Buddy Moose.
Domače barve bodo tokrat zastopali vrhniški Ride On. Tudi oni so nastali leta 2008, ko sta se povezala ustanovna kitarista Peter Voljč in Igor Novak. Leta 2009 se jima je pridružil še pevec in kitarist Matej Marušič, kmalu je prišel tudi bobnar Luka Batista. Združila jih je predanost garažnemu rock’n’rollu, ki se je pred tem oblikovala v različnih zasedbah. Svoj prvi nastop so imeli na festivalu “Rad bi bil normalen 2009”. Takoj so poželi solidne kritike. Po letu 2009 sledijo menjave v zasedbi. Končno se zasedbi pridružita sedanji basist Matevž Kablar in bobnar Sergej Steržaj. V letu 2010 so sodelovali na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike, sledili so številni nastopi na koncertih in festivalih, ter tudi snemanje prvih avtorskih komadov.
NeSeBat: Spočelo se je na enem izmed Lolitinih koncertov 2011, ko so Žiga, Tina in Maček za šankom sklenili, da je treba naredit nov bend. In če Tina takrat ne bi izrazila določene zaskrbljenosti (Jest se mal bojim …) ter takoj tudi ne dobila nedvoumne replike (Ne se bat.), bi se novoustanovljeni bend najbrž imenoval kako drugače. Že na prvi vaji sta se znašla dva erešovca Arni in Boris (ki gre kmalu z…a Pariz), na drugo pa še Tomaž, bivši tehnik na RŠ.
Čeprav so se svojih instrumentov lotilii po načelu ‘tega še nikoli ali pa vsaj že dolgo nisem igral/a’, se jim to, čez prste gledano, sploh ni poznalo, saj je njihova glasba hitro postala dovolj močno žgana in natančno gnana, da bi utegnila zadovoljiti še koga drugega. Za priboljšek so si omislili še violino v obliki (spet bivšega erešovca) Srečka Meha.
Medtem Žiga iz osebnih razlogov pridobi status zgolj “častnega pevca skupine”, na demo posnetkih odpoje en tekst in napiše dva, ostalo prevzame Arni ter v manjši meri Maček.
Za vzdušje pred, med in po festivalu bo skrbel DJ Hibari.
FV festival torej ponuja prvovrstno rock’n’roll noč, ki bo dodobra razvnela vse nepotešene rock’n’roll privržence.