Koncerti

četrtek, 6.11. ob 21.00 – BARBEZ (Tzadik / ZDA)

Časovnica: 21.00 – vrata 21.30 – Barbez
Posebno obvestilo (glej na koncu najave)!
Barbez, „sui generis luminaries“ newyorške glasbene scene, tkejo tesnoben mozaik avant-rocka, starega sveta kabareta, ljudske folklore vzhodne Evrope in sodobne klasične glasbe v edinstveno lepe in precej osebne zvočne pokrajine. Dokaj nekonvencionalno zasedbo, neke vrste rock obarvani komorni ansambel, sestavljajo teremin, klarinet, violina, vibrafon, električne kitare, bas in bobni, ki medsebojno kujejo nadvse bogate zvočne pokrajine, ki preklapljajo med odlomki tako mirne intenzivnosti kot strastnega besa.
Od svoje ustanovitve v Brooklynu v poznih 1990-ih so Barbez izdali pet albumov, vsak od njih pa je se je izpilil pod budnim inženirskim ušesom nepremagljivega Martina Bisija (Sonic Youth, Swans, Herbie Hancock). Že album „Force of Light“ (2007) je bil sam poklon romunsko-judovskemu poetu Paulu Celanu, na najnovejšem albumu z naslovom „Bella Ciao“, ki je tako kot predhodniki izšel na Zornovi etiketi „Tzadik“, pa se Barbez posvečajo starorimskim židovskim melodijam in italijanskega odporništva med drugo svetovno vojno, ki med drugim vključuje pesmi velikega italijanskega pisatelja in filmskega režiserja Piera Paola Pasolinija in vojnega pesnika Alfonsa Gatta.
V zadnjem desetletju so Barbez izvedli nešteto nastopov po vsej ZDA in Evropi, med drugim tudi pri nas, skozi svojo zgodovino pa so sodelovali z raznoliko skupino glasbenikov, kot so Dawn McCarthy (Faun Fables), violončelistka Julia Kent iz Antony and the Johnsons ter pevcom in kitaristom Nils Frykdahl iz Sleepytime Gorilla Museum, zanemarljivi pa niso niti nastopi ob Cat Power, Devendra Banhart, Godspeed You! Black Emperor in Angels of Light, med mnogimi drugimi, že vrsto let pa so ohranjajo sodelovanje tudi z eksperimentalnim gledališkim direktorjem, režiserjem in dramatikom Johnom Jesurunom ter ustvarjajo glasbo za mnoge plesne predstave.
Koncertna zasedba: Ken Thomson (Bang on a Can) –
klarinet in bas klarinet, Dan Coates (Rebecca Moore) – elektronika, Dan Kaufman (Shelley Hirsch) – kitara, Andrew Jones – bas, John Bollinger (Antony and the Johnson) – bobni.
Iz tujega tiska: “Barbez provide a pitch-perfect soundtrack to the intelligentsia identity crisis.” –Pitchfork Media
“A truly incomparable listening experience.” –Uncut
“Barbez is one of my favorite bands.” –Bob Moog
www.barbez.com
Ponujamo možnost popusta za obisk
koncerta v klubu Gromka! Z nakupom vstopnic po 10 eur za oba dogodka, si od 21h dalje na blagajni kluba Channel Zero lahko zagotovite zaporedni obrok treh sorosnih glasbenih kulinarik.
Vstopnina: 7 eur (Ch0) / 10 eur (Ch0 & Gromka)