Koncerti

ATARI TEENAGE RIOT (Nemčija), IT’S EVERYONE ELSE (Slo) – petek, 07.10. ob 21h, Kino Šiška

V sodelovanju Channel Zera in Kino šiška v Ljubljano prihajajo vstajeni pionirji digitalnega hardcora Atari Teenage Riot z Alec Empirejem na čelu. Na odru Kina šiške bodo v okviru evropske turneje in novega albuma “Is This Hyperreal?” nastopili v petek, 7. oktobra, za prvi hrupni naboj v polnokrven elektronski večer pa bo poskrbel prekmurski duet It's everyone else.
Atari Teenage Riot je nemška zasedba, ki je tokom devetdesetih let vnesla novo dozo radikalnosti v idejo glasbe na elektronskih instrumentih ter jo pretvorila v novo punk mutacijo pod imenom „digital hardcore“. V vsem tem času se je veliko govorilo o besnih nastopih dveh fantov in deklet, njihovi založniški hiši „Digital Hardcore Recordings“, ki je negovala podobne zasedbe, proti sistemu naravnanih sporočilih ter prijateljstvih z zasedbami Beastie Boys, Rage Against The Machine, Wu-Tang Clan in Beck, pri čemer sta še posebej prednjačila frontman Alec Empire in „mračna princesa“ Hanin Elias. S podzemnimi antemami kot so „Destroy 2000 Years Of Culture“, „Delete Yourself!“, „Deutchland (Has Got To Die)“ in „Start The Riot“ so v mestu, v katerem se je odvijal največji festival elektronske glasbe, zakrivili posrečen koncept eskapistične elektronske plesne glasbe, katere vrednost se meri v bitih.
Prvinska zasedba je po koncu viharne kariere pred desetimi leti ves čas ostajala inspiracija mnogim privržencem, na njihovo veselje pa so prenovljeni ATR v lanskem letu prekinili svoj dolgoletni molk ter se v času vzpenjanja mlajših naslednikov Crystal Castles vrnili z udarnimi nastopi, novim singlom 'Activate' ter albumom „Is This Hyperreal?“ (Dim Mak), na katerem se predstavi nov član MC CX Kidtronik (Saul Williams, Nine Inch Nails). Žal se Hanin Elias v bend ni vrnila, zato pa se je mikrofona oprijela Nic Endo, ki je z ATR sodelovala že koncem 90-ih let.
www.youtube.com/watch?v=_ab7Dksqfnw
It's everyone else vas popeljeta na glasbeni vlak smrti. Z dvema sintetizatorjema zvoka, samplerjem in dvema vokaloma proizvajata shizofren zvok, ki je prepreden
tako z žalostno melodiko kot tudi z niansami surovosti in brutalne iskrenosti. Žanrsko težko določljiva, kažeta razmerja med tehnopunkom, noisom in psihadelično melodiko. Obetata napad na predsodke in plemensko miniranje apokaliptičnih domišljijskih pokrajin.
Začetki It's everyone else segajo v leto 2009, ko sta ustvarjalne moči združila Lucijan Prelog in Pika Golob. Po nekaj začetnih koncertih je sledil preizkus na karavani Klubskega Maratona 2010 Radia študent. Trenutno kujeta skrivne načrte.
www.atari-teenage-riot.com www.myspace.com/atr922000 www.myspace.com/itseveryoneelse
Vstopnina: 18 eur predprodaja / 14,40 eur (d-š-u) / 23 eur na dan koncerta Predprodaja: www.eventim.si in www.kinosiska.si ter na blagajni Kina šiška
www.youtube.com/watch?v=wvXEUbrPG5E
www.youtube.com/watch?v=kKUmXrRF5B4
Iz tujega tiska: – Pummelling electro punk at it's finest. A band that sounds like you always want The Prodigy to sound. (NME) –
This is noise at it's life affirming and dramatised best. (The Quietus) –
Everything from electroclash to Mia bear the hallmarks of their digital hardcore sound. (The Guardian) –
The album of their career. (Cat on the Wall)