ProgramRazstaveGalerija Ch0: Matevž Sterle: »KOYAANISQATSI«

Galerija Ch0: Matevž Sterle: »KOYAANISQATSI«

Razstava je na ogled do 17. marca.
 
KOYAANISQATSI (from the Hopi language) 
n. 1. crazy life 2. life in turmoil 3. life out of balance 4. life disintegrating 5. A state of life that calls for another way of living
 
Iz nekega zapisa:
… Živeti tehnologijo, pozabiti hoditi. Biti globalizirano, ždeti v sobi 3X3. Popljavljen s podatki, obremenjen z dohodki. Prebavite vse je prekleto zaj…..! Empatija ni stvar samoumevnega. Pobliskavanje misli a le redko rešitve. In giblješ se v krogu, v katerem nisi zmožen pripeljati ideje do razsvetljenja. Kopičiš jih v konglomeratu. Umirajo, a volja ostaja! …
 
Matevž Sterle (1985) – akademski konservator-restavrator; slikar in videast 
»S svojim delovanjem vstopa na področja umetnostnih prizadevanj preteklosti, z avtonomnimi, osebnimi, subjektivno intimnimi likovnimi izzivi in odzivi pa odpira plasti pogleda v globlje ravni življenja, na področja resnic, ki govorijo v jeziku metafor, asociacij, simbolov. Figuralna objektivnost mu omogoča, da vsakokrat naredi tudi prestop v fabulativnost, v kateri se koncentrira intimizem, v kateri zaživi trenutek, v svoji sporočilnosti in podoba postane pris-podoba.
 
V njegove slike vstopa govorica kritičnega, angažiranega umetnika, avtorja, ki zna svojo idejo zaplesti v posredno izraženo, ki jo zna zaviti v humor, pa čeprav govori o resnih temah in razkriva svoje kritično neposredne misli. Njegova govorica je prodorna ter premore aktualnost in iskrenost likovnega jezika, v bistvu pa je tradicionalna, zapisana vsemu tistemu, kar potrjuje večni obstoj klasičnega slikarskega medija in njegove izraznosti, ki kljub vdoru novih medijev, še vedno ohranja ustvarjalno draž. Čeprav je v marsikaterem svojem delu »klasicist«, pa ni konzervativen in njegove stvaritve niso reproduktivnega značaja.
 
Matevž Sterle lahko z znanji in sposobnostmi, ki jih poseduje, odlično opravlja svoje primarno, poklicno restavratorsko poslanstvo, prav tako pa lahko v vsakem likovnem mediju izživi maksimalni izrazni potencial.« (Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka)
 
Na tokratni razstavi se predstavlja z objektom, konglomeratom nerealiziranega, ki je kot totem postavljen v ,,oltarno,, nišo galerije Channel Zero. 
 
 
 

Zadnje objave