ProgramKoncertisobota, 7.11. ob 20.00 - SHINING (Nor), CALIGULA'S HORSE, JACK DALTON / v Kinu Šiška

sobota, 7.11. ob 20.00 - SHINING (Nor), CALIGULA'S HORSE, JACK DALTON / v Kinu Šiška

International Blackjazz Society European Tour 2015
Lokacija koncerta: Kino Šiška!
 
Nekatere ekstremne glasbene skupine ne premikajo samo meja hitrosti ali jakosti, temveč odpirajo tudi nove poti izražanj. Med njimi v vrhu zadnjih nekaj let vsekakor sodijo norveške ikone Shining, ki že več kot desetletje gradijo eklektični status, sprva kot avant-jazzovski in oster, prosto formirani rock ter kasneje oplemeniten z bolj jedrnatimi, topimi in eksplozivnimi bombami metala, akutnega nojza, industriala in progresivnega rocka. 
 
Ni veliko zasedb, ki bi žanrsko prepotovali tako dolgo glasbeno pot, kot so jo namreč Shining. Idejni vodja, milti-instrumentalist, vokalist in tekstopisec Jørgen Munkeby je zverzirani saksofonist in kitarist ter diplomant Norveške akademije za glasbo, ki je svoj glasbeno pot s Shining pričel v jazzovskem kvartetu v smeri kasnejšega Johna Coltranea, kar so obelodanili na prvih dveh albumih „Where The Ragged People Go’ in ‘Sweet Shanghai Devil’ v letih 2001 in 2003. 
Kmalu je sledila preusmeritev k bolj art-rockovskim prijemom, ki so navrgli naslednika ‘In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster’ (2005) in ‘Grindstone’ (2007), preden so v letu 2010 z izjemnim albumom „Blackjazz“ dokončno razkrili svoj kreativni potencial. Prav ta prelomna izdaja se je namreč izkazala za dvoje; kot na novo postavljena definicija glasbene zvrsti ter kot zmes žanra, ki spaja progresiven, tehničen metal, jazz, avantgardo ter ekperimentalne zvoke z najsodobnejšimi vizualijami ter ognjenimi, ekspolzivnimi odrskimi predstavami. Pri nas so se Shining že predstavili v okviru za mnoge (pre)kratkega nastopa predvozačev na Pelagial Tour nemških The Ocean in ravno v času izdaje albuma „One One One“, ob čemer so pošteno razbesneli svoje sveže izklesano Blackjazz vesolje. 
 
Tokrat pa se težko pričakovani karizmatični kolektiv v Ljubljano vrača z dolgometražnim koncertom in novim, sedmim albumom ‘International Blackjazz Society, ki bo pri založbi Spinefarm Records izšel 16. oktobra. Na evropski turneji se bo Shining priključil avstralski prog/alt rock kolektiv Caligula's Horse. 
 
Za prihodnost se torej ni bati - The future is bright. In fact, it’s Shining!
 
 
Zasedba:
Jørgen Munkeby - Sax, vocals, guitar
Håkon Sagen - Guitar
Tobias Ørnes Andersen - Drums
Eirik Tovsrud Knutsen - Keys
Ole Vistnes - Bass
 
Predskupini:
Caligula's Horse (Avstralija) I Facebook
 
Jack Dalton (Norveška) I Facebook  
 
Soorganizacija: Kino Šiška in KUD Channel Zero
 
 
Vstopnina: 16 eur predprodaja / 18 eur na dan koncerta / d-š-u 12,80 eur (www.eventim.si)
 
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
 
 
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
 
 

Zadnje objave